Madárinfluenza: új kihívások az emberi egészség előtt

A madárinfluenza (H5N1) vírus újabb határait feszegeti, miután az Egyesült Államokban először regisztráltak olyan esetet, ahol az emlősökről emberre ugrott át a fertőzés. A texasi szarvasmarhatelepen történt incidens kapcsán a vírus genetikai vizsgálata adaptációs mutációt tárt fel, ami aggodalomra ad okot, bár emberi pandémia kialakulásának veszélye egyelőre nem áll fenn.

A H5N1 influenzavírus egy bizonyos törzse jelenleg pánzootikus eseményt okoz az állatok között, hasonlóan a koronavírus által kiváltott emberi pandémiához. A vírusok könnyen válthatnak gazdát, különösen olyan helyeken, ahol fertőzött madarak és más élőlények találkoznak. Magyarországon is tapasztalható volt madarak tömeges pusztulása, ami növeli a madárinfluenza emlősök közötti terjedésének esélyét.

A madárról emlősre, illetve emberre történő átugrás nem új jelenség, hiszen 2003 és 2022 februárja között 887 ilyen esetet rögzítettek, melyek közül 462 halálos kimenetelű volt. Ez 52 százalékos halálozási arányt jelent, de ez a szám megtévesztő lehet, mivel sok enyhe tünettel járó eset feltehetően nem kerül regisztrálásra.

A vírusok közötti domináns törzsek változhatnak, és bár az emberre történő terjedés ritka, az állatok közötti gyors terjedés miatt fokozott figyelem szükséges. A madárinfluenza újabb törzsei gyakran ott alakulnak ki, ahol nagy a baromfiállomány, például Ázsiában. A vadmadarak azonban globális tényezővé tették ezt a törzset, ami tovább növeli a kockázatot.

A H5N1 vírus már több mint húsz éve ismert, de 2022-től kezdve újra gyors terjedést mutat a vad- és haszonmadarak között, és most az Egyesült Államokban a szarvasmarhák között is terjed. A vírusnak madár- és emberi receptoraik is vannak, ami növeli a veszélyes mutációk kialakulásának esélyét. A texasi esetben a fertőzött személy kötőhártya-gyulladással megúszta a betegséget, de a vírus pontos hatásai az emberi szervezetre még nem ismertek.

A hagyományos influenzaoltások évről évre módosíthatók, így ha a H5N1 vírus emberről emberre is képes lenne terjedni, a vakcinák gyorsan adaptálhatók lennének. Az EU Élelmiszer-biztonsági Ügynöksége (EFSA) óvatosságra int, mivel az embereknek nincs immunitásuk a H5N1 ellen, de az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (CDC) szerint a lakosságra alacsony a kockázat.