Új kínai plazmafáklya: Több évig bírja a hagyományosnál

Kínai kutatók áttörést értek el a plazmafáklyák élettartamának növelésében, amely mostantól akár több éven át is képes lehet üzemelni, szemben a korábbi néhány száz órás élettartammal.

A Hofeji Fizikai Intézet tudósai fejlesztették ki ezt az új eljárást, amelynek köszönhetően a plazmafáklyák élettartama jelentősen megnőhet. A plazmafáklya egy olyan eszköz, amely állandó plazmaáramlást generál, és az anyag negyedik állapotában, a plazmaállapotban az anyag túlhevül, az elektronok elszakadnak az atomoktól, így ionizált gázt hozva létre. Ez a gáz kiválóan alkalmas elektromosan vezető anyagok precíz vágására, ezért az iparban gyakran használják.

A plazmafáklya működése során egy ívet képez a vágandó anyagnál, amelyet egy rézből készült fúvóka segítségével szűkítenek, hogy a vágás minél pontosabb legyen. A fúvóka által létrehozott furat növeli a plazma hőmérsékletét és sebességét, amely akár a 20 000 Celsius-fokot is elérheti. A kiáramló plazma eltávolítja az olvadt anyagot a felületről, és mivel a vágás nem oxigénnel történik, a fém nem oxidálódik a folyamat során.

A plazmafáklyák használata során a katód idővel elhasználódik, ami cserét igényel, ezáltal növelve a karbantartási költségeket. Azonban Csao Peng és kutatócsoportja egy olyan eljárást dolgozott ki, amely lehetővé teszi az elhasználódott katódot gyorsan és folyamatosan pótolni, így a fáklya működése nem áll le.

A hagyományos plazmafáklyák élettartama általában 160 óra, az új fejlesztésnek köszönhetően azonban ez az időtartam több évre nőhet. A kutatók remélik, hogy a fejlesztés javítani fogja a technológiára fordított befektetések megtérülési idejét, és egyre több gyártási területen kezdenek majd el ilyen eszközöket használni.