Kína zavaró technológiát vetett be a választások befolyásolására

A Microsoft figyelmeztetése szerint Kína mesterséges intelligencia által generált tartalmakat használt fel a tajvani választások befolyásolására, és a jövőben további beavatkozások várhatók világszerte.

A The Guardian beszámolója alapján Kína a 2023-as tajvani választásokon próbálta meg először az AI segítségével befolyásolni a kampányt, és bár a januári szavazás nem hozott Pekingnek kedvező eredményt, a keleti nagyhatalom nem áll le a kísérletekkel. A Microsoft szerint a kínai kibercsoportok a nagyobb választásokra, mint például Dél-Korea, India vagy az Egyesült Államok eseményeire koncentrálhatnak a jövőben. Emellett észak-koreai hackerek is csatlakozhatnak a beavatkozási kísérletekhez.

A technológiai óriásvállalat szerint a mesterséges intelligenciával létrehozott tartalmak jelenleg csak kis mértékben képesek befolyásolni a választásokat, de ez a jövőben megváltozhat. A tajvani dezinformációs kampányban aktív szerepet vállaló Dragonbridge, más néven Storm 1376 vagy Spamouflage csoport például AI által generált videókat töltött fel a YouTube-ra, amelyek egy Kína-barát jelöltet támogattak, de a platform a videók széles körű terjedése előtt eltávolította azokat.

A Microsoft arra is figyelmeztet, hogy a Dragonbridge már megkezdte a zavarkeltő tevékenységét az Egyesült Államokban, ahol novemberben választások lesznek. A dezinformációs kampány célja lehet az is, hogy minél több információt gyűjtsenek az állampolgárokról. A jelentésben számos konkrét esetet említenek, amelyekkel zavart kívántak kelteni a választók között. Az elmúlt években több politikus is felszólalt a keleti kiberfenyegetés ellen, állítva, hogy ellenük folytatnak lejáratókampányt a hackerek.

A Peking által támogatott csoport egy sor mesterséges intelligencia által generált tartalmat tett közzé a végül győztes, szuverenitáspárti jelöltről, William Lai-ról, aki állami pénzek elsikkasztásával vádolták meg, teljesen alaptalanul. Előszeretettel használtak mesterséges intelligencia által generált televíziós hírolvasókat is – ezt a taktikát amúgy Irán is alkalmazta – a bemondó pedig hasonlóan légből kapott állításokat tett közzé Lai magánéletéről. A Microsoft szerint a hírhíradók a CapCut eszközzel készültek, amelyet a kínai ByteDance vállalat, a TikTok tulajdonosa fejlesztett ki.

A Microsoft szerint a kínai csoportok az Egyesült Államokra is kivetették a hálójukat, ott elsősorban a közösségi média fiókokat használják arra, hogy „megosztó kérdésekkel” hergeljék az amerikai szavazókat, és persze leszűrjék a válaszokból a tanulságot. Ezzel is kulcsfontosságú információkhoz jutva az elnökválasztáshoz közeledve – különös figyelmet fordítva olyan megosztó kérdésekre, mint a migránsáradat megfékezésére szánt dollármilliárdok, vagy az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt segélycsomag.

A jelentést nem túl meglepő módon, pont azon héten tették közzé, amikor a Fehér Ház által kinevezett hivatalos vizsgálóbizottság szerint épp a Microsoft hibáinak sorozata tette lehetővé, hogy a kínai hackerek feltörjék különféle magas rangú amerikai tisztviselők e-mail fiókjait.

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság kormánya egyébként épp a múlt hónapban vádolta meg a Kína által támogatott hackereket, hogy évek óta tartó kiberkampányt folytatnak politikusok, újságírók és vállalkozások, valamint az Egyesült Királyság választási felügyelő szerve ellen.