Az izraeli hírszerzés vezetője véletlenül leleplezte magát online

Josszí Száriel, az izraeli 8200-as egység parancsnoka, egy könyv publikálása során hagyott digitális nyomokat, amelyek révén felfedte saját kilétét.

Az izraeli hírszerzés egyik legfontosabb katonai alakulatának, az 8200-as egységnek a vezetője, Josszí Száriel, hosszú éveken keresztül megőrizte inkognitóját, egészen mostanáig. Száriel egy álnév alatt publikált könyvet az Amazonon, azonban a közzététel során keletkezett digitális nyomok egy Google-fiókhoz vezettek, amely tartalmazta a teljes nevét, térképadatait és naptárprofiljait.

A könyv, amely a mesterséges intelligencia katonai alkalmazásairól szól, J. Sz. dandártábornok név alatt jelent meg, és egy anonimizált e-mail címet is tartalmazott. Ez a cím végül Száriel Google-fiókjához köthető volt, bár az izraeli haderő szerint ez a fiók nem a magánfiókja, hanem a könyvvel kapcsolatos ügyek intézésére hozták létre.

Az 8200-as egység, amely a brit GCHQ-val vetekszik hatékonyságban, elsősorban a palesztin területek megfigyeléséért felelős. Ennek fényében különösen fontos lenne, hogy a vezető személyének kiléte titokban maradjon.

A hírszerző egység nemrégiben kritikák kereszttüzébe került, mivel a rendelkezésre álló technológiai eszközök ellenére nem sikerült előre jelezniük az október 7-i támadássorozatot, ami a gázai háborút robbantotta ki.