Bezár Hosszú Katinka belvárosi étterme

Hosszú Katinka és férje, Layber-Gelencsér Máté által alapított Koool étterem véglegesen bezárja kapuit. Az olimpiai bajnok úszónő a sport és a vendéglátás világában is megvalósította céljait, most azonban ismét az úszás felé fordul figyelme.

Hosszú Katinka, a háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és tizenötszörös Európa-bajnok úszónő, aki a civil életben üzletasszonyként és édesanyaként képzeli el jövőjét, jelentős változás előtt áll. A sportoló és férje, Layber-Gelencsér Máté 2022 júniusában nyitotta meg a Koool nevű éttermüket, amely a házhozszállítással is foglalkozott. Az étterem célja az volt, hogy bemutassa, az egészséges és allergénmentes étkezés is lehet izgalmas és finom. A Kooolban glutén-, tej- és cukormentes ételeket kínáltak, a szakács Móricz Kitti volt, aki korábban a Tiltott Csíki Söröző és Étterem séfjeként dolgozott.

A Koool étterem bezárását a vállalkozás Instagram-oldalán jelentették be. A bejegyzés szerint a minőség romlásával járt volna az étterem további működése a jelenlegi gazdasági helyzetben, ami a vendégekkel szemben nem lett volna etikus.

Hosszú Katinka korábban, még januárban arról írt közösségi oldalán, hogy üzlettársra van szüksége a Koool étteremhez, hogy közösen tudják elérni a kitűzött üzleti célokat. Az olimpiai bajnok úszónő és férje olyan üzlettársat kerestek, aki nemcsak segít a továbbfejlődésben, de 50 százalékban be is vásárolja magát az üzletbe. Azonban úgy tűnik, nem jártak sikerrel, bár többen is jelentkeztek a hirdetésükre, és három komoly ajánlatot is kaptak.

A sportoló élete azonban továbbra is szorosan összefonódik az élsporttal. Legutóbb a 2022-es római Európa-bajnokságon indult, és most visszatér a versenyzéshez. A következő héten részt vesz az országos úszóbajnokságon, ahol 100 méter pillangón, valamint 200 és 400 méter vegyesen nevezett. Célja, hogy kijusson a hatodik olimpiájára, a párizsi játékokra. A verseny helyszíne a Duna Aréna lesz, amelyet 2024. április 9. és 12. között rendeznek meg.

A Koool étterem bezárása egybeesik a bajnokság kezdetével. Április 8-án, szombaton, egy nappal a verseny kezdete előtt zár be a vendéglátó egység, amely Hosszú Katinka és Layber-Gelencsér Máté közös vállalkozása volt. Az étterem a Szent István körúton, a Nyugati tér és a Vígszínház között helyezkedett el, és két cégen keresztül (HK Superfood Kft. és a 2022 májusa óta azt birtokló Katinka & Co. Kft.) volt Hosszú és párja tulajdonában.

Az étterem 2022 júniusában, tehát az inflációs és gazdasági válság felfutásának kezdetén nyílt meg, azaz kevesebb, mint két évig működött. A HK Superfood a 2022-es évet 67 milliós árbevétellel és 35 milliós veszteséggel zárta, az eszközállománya meghaladta a 100 millió forintot, a cégjelentésben szereplő létszáma 11 fő volt. Az étterem étlapja szerint egy levest 1690-3490 forint között, szendvicseket 2850 forintért kínáltak, és volt három főételük: főzelék zöldfűszeres húsgolyóval 3750 forintért, roston sült lazac thai zöldségekkel 5650 forintért és sült kacsacomb 6350 forintért. Egy kéttojásos rántottát vagy tükörtojást 1950 forintért adtak, 1900 forint volt egy szelet mindenmentes torta, a bowlokat 3990 forintért, 500-700 forintos extra feltétekkel. A heti menüjük 3690 forintba került, és kínáltak helyben sütött kenyereket tíz dekánként 550, illetve szeletenként 500 forintért. Az étterembe korábbi szponzori szerződésekből és marketing-együttműködésekből származó pénzeket és támogatásokat, nagyjából 200 millió forintot fordítottak.