Nanotüskékkel borított anyag a vírusok ellen

Egy forradalmi új anyag, amelyet nanoméretű tüskék borítanak, akár 96 százalékos hatékonysággal képes elpusztítani a vírusokat, így potenciálisan védelmet nyújthat a kórokozók ellen különösen tisztaságot igénylő helyeken, mint például kórházakban és laboratóriumokban.

Az RMIT Egyetem kutatói által kifejlesztett anyag apró, nanoméretű tüskéi szó szerint felnyársalják a vírusrészecskéket, amint azok érintkeznek a felülettel, ami a Science Alert által ismertetett tanulmány szerint a vírusok szerkezetének szétbontásához vagy annyira történő károsításához vezet, hogy azok nem képesek tovább szaporodni. Hat órán belül a felületen lévő vírusaktivitás szinte teljesen megszűnik.

A kutatók szerint az anyag 96 százalékos hatékonysága elegendő lehet a legtöbb ember védelmére a felületi érintkezés útján terjedő kórokozókkal szemben. Natalie Borg, az RMIT molekuláris biológusa kiemelte, hogy az anyag integrálható lenne a gyakran megérintett eszközökbe és felületekbe, így hozzájárulva a vírusok terjedésének megakadályozásához és a fertőtlenítőszerek használatának csökkentéséhez.

Az új anyag kialakításához a kutatók a természetből merítettek ihletet, ahol a rovarok, mint például a szitakötők és a kabócák szárnyain is megtalálhatók a káros mikroorganizmusokat elpusztító nanotüskék. A vírusok méretének kicsiny volta miatt azonban a szilícium anyag tüskéinek még ennél is kisebbeknek kellett lenniük.

A technológia magában foglalja egy vékony szilíciumszelet bizonyos részeinek ionárammal történő levágását, amivel olyan felület jön létre, amelynek tüskéi csupán 290 nanométer magasak, csúcsai pedig mindössze 2 nanométer vastagok. A kutatók az anyag hatékonyságát a humán parainfluenza-vírus (hPIV-3) négy különböző típusával szemben tesztelték, amelyek többek között olyan betegségekért felelősek, mint a hörghurut, a tüdőgyulladás és a krupp.