Megalázás egy romániai tornásztáborban

Egy 15 éves magyar nemzetiségű tornászt a román válogatott resitai edzőtáborában két kiskorú sporttársa kötözött egy radiátorhoz, majd többféleképpen megalázták.

A romániai Resitán, az Európa-bajnokságra készülő román tornászválogatott edzőtáborában történt az incidens, ahol két fiatal tornász, FB és DP, az edzői felügyeletet kijátszva alkoholt fogyasztottak és cigarettáztak, majd ezek hatására agresszívvá váltak. A táborba visszatérve először egy radiátorhoz kötözték a magyar származású ZK-t, majd haját levágták, levetkőztették, alkoholfogyasztásra kényszerítették, hamut öntöttek a fejére, és szexuális cselekményeket mímeltek vele. Az alázás során a magyar nemzetiségét is bántalmazó megjegyzésekkel illették.

Az események után ZK elhagyta az edzőtábort, hazatért Lugosra, és beszámolt a szüleinek a történtekről. A prosport.ro értesülései szerint a Román Tornaszövetség és a fiú apja is igyekszik eltussolni az esetet, annak ellenére, hogy a válogatott edzőtáborában történt a megaláztatás, és etnikai alapon is diszkriminálták az ígéretes sportolót.

A Román Tornaszövetség megerősítette, hogy tudomásuk van az esetről, de az április 3-i elnökségi ülésen nem tárgyalták, és egyelőre nem hoztak intézkedést; a tárgyalást a következő ülésre halasztották. ZK, aki a CSS Lugoj tornásza és többszörös érmes a nemzeti bajnokságokon, a legfrissebb információk szerint kikerült a junior válogatott Európa-bajnokságra utazó keretéből.

Az eset kapcsán Kelemen Hunor, a Románia Magyar Demokrata Szövetség elnöke a román állami vezetők fellépését és a felelősök megbüntetését sürgette, és a magyarellenes kampányokat okolta a történtekért. Az RMDSZ elnöke felkérte román politikustársait és az állam vezetőit, hogy ítéljék el az esetet, és várja a gyors reagálást az államfőtől, a miniszterelnöktől, a belügyminisztertől és az igazságügyi minisztertől, valamint a tornászszövetség országos vezetőségétől a történtek kivizsgálását.

Elisabeta Lipa, a Román Nemzeti Sportügynökség vezetője hivatalos átiratban szólította fel a tornászszövetséget a resicabányai súlyos incidens kivizsgálására. A resicabányai városi rendőrség hivatalból indított kivizsgálást azoknak a sajtóértesüléseknek az ügyében, amelyek szerint egy resicabányai edzőtáborban egy kiskorú ütlegelést és más bántalmazást szenvedett el, illetve megfosztották őt személyi szabadságától.