Internetes csalás áldozata lett egy férfi

Egy internetes hirdetésen keresztül alufelnik eladásával próbálkozó 51 éves férfi kétmillió forintját csalták ki csalók.

A police.hu szerint az eladó egy vevő jelentkezését követően egy üzenetküldő alkalmazáson keresztül egyeztetett, aki azt kérte, hogy a szállítást csomagautomatán keresztül intézze az eladó. A férfi beleegyezett, majd egy hamis link segítségével letöltött egy alkalmazást, és megadta a netbankos belépési adatait. A csaló ezután kétmillió forintot utalt át a sértett számlájáról egy idegen számlára.

A rendőrség nyomozása a csalás ügyében jelenleg is zajlik.

A rendőrség felhívja a figyelmet arra, hogy a személyes és pénzügyi adatok védelme kiemelten fontos, mivel azokhoz illetéktelen hozzáférés komoly anyagi károkat okozhat. A bűnözők különböző módszerekkel, többek között megtévesztő telefonhívásokkal, e-mailekkel és közösségi oldalakon keresztül küldött üzenetekkel próbálkoznak adatok megszerzésével. A rendőrség azt tanácsolja, hogy senki ne adja ki bankszámla- és kártyaadatait, valamint a belépési jelszavakat és a kártya hátoldalán található CVC-kódot, mivel ezek birtokában illetéktelenek online tranzakciókat hajthatnak végre. Továbbá hangsúlyozzák, hogy banki adatokat soha ne adjunk meg olyan linkre kattintva, amely idegen forrásból származik.

Egy másik esetben, Bácsalmáson egy 35 éves férfi tört be egy egyedül élő, idős személy házába, aki azonban minden iratát és mobiltelefonját a helyszínen hagyta, így a rendőrség könnyen azonosította és elfogta. A betörés 2024. április 4-én késő délelőtt történt, és a helyi lakosok ébersége miatt sikerült gyorsan lezárni az ügyet. A rendőrség kiemeli, hogy a lakosság segítsége nélkülözhetetlen a bűnözés elleni küzdelemben, és arra kéri a polgárokat, hogy legyenek éberen, és jelentsék a gyanús eseményeket. A tetten ért tolvaj, aki egy elektromos hajvágót akart ellopni, rövid dulakodást követően elmenekült, de a rendőrök a hátrahagyott tárgyak alapján rövid időn belül elfogták. A 35 éves helybélit a nyomozók rablás miatt őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatását, annak ellenére, hogy a nyilvánvaló bizonyítékok és szemtanúk ellenére tagadja a bűncselekmény elkövetését. Az esetet a Bajai Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának munkatársai vizsgálják.