Messze még az olimpia, de máris elbukhattunk egy magyar érmet

Doppingvétség gyanúja merült fel Kun Anna, a legjobb magyar párbajtőrvívónővel szemben, amely miatt az International Testing Agency (ITA) eljárást indított.

Kun Annát azzal vádolják, hogy megszegte a "holléti nyilvántartás" alapszabályait, ami azt jelenti, hogy nem tartózkodott azon a helyen, ahol előzetesen jelezte, így az ITA munkatársa nem tudta rajta elvégezni a doppingvizsgálatot. Ez már a harmadik ilyen eset volt egy naptári éven belül. Kun Anna azonban az elmúlt évben nyolcszor is negatív doppingtesztet produkált, és pályafutása során is minden alkalommal tiszta volt. Ennek ellenére ritkán szoktak felmentő ítéletet hozni hasonló esetekben.

A sportolónő élete formáját mutatja, hiszen március elején megnyerte a budapesti Grand Prix versenyét, és jelenleg negyedik a világranglistán, valamint az olimpiai kvóták elosztásáról döntő speciális rangsorban is. A Magyar Vívó Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság potenciális éremesélyesként kezeli.

Mi is az a holléti nyilvántartás?

Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője, a párizsi olimpiára készülő magyar küldöttség tagjainak tartott tájékoztatójában hangsúlyozta a "holléti nyilvántartás" szigorát. A sportolóknak a WADA "Adams-rendszerében" kell naponta 60 percnyi "ráérési időt és helyet" megadniuk, ahol a doppingellenőrök bejelentés nélkül is megjelenhetnek. A sportolók bármikor változtathatnak a "hollétükön", de a megadott időpontban ott kell lenniük, ahol előzetesen jelezték.

Kun Anna ügyvédje, Dr. Tallár Ákos szerint folyamatban van az eljárás, de a jogi védekezés sikere miatt további nyilatkozatot nem tesznek. Kun Anna a média nyomására és a valótlanságok elkerülése végett nyilatkozatot adott ki, amelyben elismerte, hogy adminisztrációs hiba történt, de hangsúlyozta, hogy semmi köze tiltott anyagok vagy módszerek használatához.

Az első "sárga lapot" egy világkupa verseny időpontjának előrehozása miatt kapta, mert elfelejtette módosítani a "holléti nyilvántartást", a másodikat pedig tavaly májusban, amiről csak októberben értesült. A harmadik botlása augusztusban volt, amiről szintén csak később, októberben tudott meg.

Kun Anna edzője, Plásztán Attila szerint a sportolónőben benne van az olimpiai érem, és bízik abban, hogy az eljárás kedvezően zárul számára.

Miben reménykedhet Kun Anna?

Jelenleg még nincs eltiltás, az eljárás folyamatban van, és Kun Anna védekezhet, valamint bizonyíthatja az önhiba hiányát. Amíg az első fokú döntés nem születik meg, addig versenyezhet, és akár az olimpián is indulhat. Ha azonban eltiltásra kerül sor, az nem csak a saját, hanem Muhari Eszter olimpiai részvételét is befolyásolhatja, aki jelenleg a 13. kvótahelyen áll. Az eltiltás időzítése különösen kritikus lehet, mivel április 30-án zárul a nevezési lista, és egy későbbi döntés esetén Muhari Eszter nem vehetne részt az olimpián. Ha Kun Anna – aki a múlt hónapban egy 324 fős mezőnyben nyerte meg a párbajtőrözők Grand Prix-versenyét – nem indulhat a párizsi olimpián, akkor Muhari Eszter számára nyílik meg az út, aki ezen a múlt havi budapesti GP-versenyen ezüstérmes lett Kun mögött. Tallár Ákos ügyvéd szerint az eljárás az olimpiáig lezárul, továbbá Kun Anna jelenleg nincs eltiltás alatt.

A szövetségi kapitány, Boczkó Gábor kiemelte, hogy nagyon sajnálják az esetet, és bíznak Kun Anna ártatlanságában, illetve felmentésében, miként abban is, hogy részt vehet a párizsi olimpián. Hozzátette, hogy amennyiben viszont eltiltják, akkor minden tőlük telhetőt elkövetnek annak érdekében, hogy idővel zökkenőmentesen visszatérjen majd a pástra. A kvalifikációs rangsorban valóban Muhari Eszter áll a harmadik helyen az európai kvóták szűkített listáján, ám arról, hogy egy esetleges eltiltás esetén Eszter utazhat-e Párizsban, a Nemzetközi Vívószövetségnek kell hivatalos nyilatkozatot kiadnia.