Dél-Korea háromoldalú csúcstalálkozót szervez Japánnal és Kínával, miközben megerősíti védelmi képességeit

Dél-Korea háromoldalú csúcstalálkozót tervez májusban Japánnal és Kínával, hogy újraindítsák a 2019 óta szünetelő tárgyalásokat, amelyek a gazdasági együttműködésre és a regionális kérdésekre, különösen az észak-koreai fenyegetésre összpontosítanak.

A három ország vezetői 2008 óta évente egyszer összegyűltek, hogy megvitassák a gazdasági együttműködést és a regionális kérdéseket, azonban a legutóbbi csúcstalálkozóra 2019-ben került sor. A következő találkozót Szöulban rendezik meg, ahol a fő téma az észak-koreai fenyegetés lesz.

A háromoldalú párbeszéd újraindítását a háborús munkaügyi kérdések és a Covid–19 világjárvány miatt feszült tokiói-szöuli kapcsolatok akadályozták meg. Dél-Korea, amely jelenleg a háromoldalú párbeszéd soros elnöke, arra törekedett, hogy 2023-ban vagy idén áprilisban adjon otthont a háromoldalú párbeszédnek.

A Tokió és Szöul közötti kapcsolatok mélypontra kerültek, miután a dél-koreai legfelsőbb bíróság 2018-ban arra kötelezett két japán céget, hogy kártalanítson dél-koreai felpereseket a Koreai-félsziget 1910-1945 közötti japán gyarmati uralma idején a háborús kényszermunka miatt.

A három ázsiai szomszéd vezetői valószínűleg megvitatják a gazdasági együttműködést és a regionális kérdéseket, például Észak-Korea nukleáris és rakétafenyegetését. Dél-Korea és Japán reméli, hogy Kína használja Phenjanra gyakorolt befolyását az Északkal kapcsolatos aggodalmak kezelésére.

Dél-Korea, Japán és Kína külügyminiszterei novemberben személyesen tárgyaltak Busanban, ahol megállapodtak abban, hogy felgyorsítják a vezetőik mielőbbi csúcstalálkozójának megszervezésére irányuló erőfeszítéseket.

A három ország vezetői 1999 óta rendszeresen találkoztak nemzetközi konferenciák keretében, 2008 óta pedig felváltva látják el a vendéglátói feladatokat önálló csúcstalálkozókon.

Ezzel párhuzamosan Dél-Korea megerősíti védelmi képességeit a kínai fenyegetéssel szemben. A dél-koreai HD Hyundai Heavy Industries bemutatta a legújabb tengeralattjáróját, a ROKS Sin Csaeho-t, amely a jövőben a 3000 tonnás tengeralattjárók sorát gazdagítja. A jármű különleges meghajtási rendszerrel rendelkezik, amely üzemanyagcellás ólom-sav akkumulátort használ, és felszerelték a modern tenger alatti hadviseléshez elengedhetetlen zajcsökkentő technológiákkal is. A tengeralattjáró irányított rakétákkal, torpedókkal és víz alatti aknákkal is felszerelhető, valamint képes függőleges indítórendszerén keresztül ballisztikus rakétákat (SLBM) kilőni.

A ROKS Sin Csaeho harminc hónapos tesztelési időszakot követően került átadásra Dél-Korea haditengerészetének, és az év folyamán csatlakozik majd az ország különböző tengerészeti misszióihoz. A HD Hyundai Heavy Industries a jövőben további tizennyolc hadihajót fog építeni exportra, köztük négyet Perunak.

Szöulnak az elmúlt években egyre nagyobb kihívást jelent a szomszédos Kína fejlődése, ezért a jövőben várhatóan további eszközökkel fogják megerősíteni a védelmi képességeiket.