Kína támogatja Oroszországot, figyelmeztetnek az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok szerint Kína jelentős mértékben támogatja az orosz hadiipart, ezzel nemcsak az ukrajnai konfliktust súlyosbítja, hanem globális biztonsági kockázatot is jelent. A Financial Times értesülései szerint Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere, európai kollégáival folytatott tárgyalásokon hívta fel a figyelmet Peking aggasztó szerepére.

Blinken szerint Kína eszközökkel és technikai szakértelmével segíti Moszkvát, különösen az optikai berendezések és hajtóanyagok terén. A nyugati országok által Oroszországgal szemben bevezetett szankciók és kereskedelmi embargók ellenére a Kreml gazdasága és védelmi ipara továbbra is növekszik, részben a Kínával való erősödő kereskedelmi kapcsolatoknak köszönhetően.

Az amerikai külügyminiszter arra szólította fel az Egyesült Államok szövetségeseit, hogy nyilvánosan fejezzék ki aggodalmaikat Kína politikájával szemben, és beszéljenek a kínai-orosz együttműködés mélyüléséről. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára is megerősítette, hogy Kína olyan berendezéseket szállít Oroszországnak, amelyek hadiipari felhasználásra is alkalmasak lehetnek. Joe Biden amerikai elnök is felvetette ezeket a kérdéseket Hszi Csin-ping kínai elnökkel egy telefonbeszélgetés során.

Kína azonban visszautasítja a nyugati vádakat, állításuk szerint nem nyújtanak olyan támogatást Oroszországnak, amelyet a harctéren fel lehetne használni, és szerintük a Nyugat felelős a konfliktus további kiélezéséért.