Saját időzónát kaphat a Hold

Máshogy telik az idő a szomszédos égitesten, és ez jelentős hatással van a navigációra, a különböző műszerek és eszközök szinkronizációjára. A bevezetéshez azonban nemzetközi megegyezés kell.

2026-ra önálló időzónát hozna létre a Holdon az Egyesült Államok. A Koordinált Holdi Idő, vagy LTC idő technikai részleteinek kidolgozásával a Fehér Ház tudományos és technikai szabályozásért felelős irodája bízta meg a NASA-t.

A Hold gravitációja hatoda a földinek, így az idő is lassabban telik ott. A különbség naponta 58,7 mikroszekundum, ami több tíz kilométeres különbséget eredményezhet a Hold környezetében manőverező műholdak és űrhajók pozíciójában.

Az időzóna létrejötte és alkalmazása összefügg az amerikai repülési és űrhajózási hivatal Artemis-programjával, amelynek célja, hogy fél évszázad kihagyás után 2026-ban ismét amerikai űrhajósokat juttasson a Holdra. A program nem csak a Hold eléréséről szól, hanem egy emberes Mars-küldetés megvalósításáról is.

A földi időzónák egy univerzális atomórához igazodnak, és az LTC időzóna hasonló módon egy Hold felszínére küldött atomórára lesz szükség.

Az Artemis-programhoz 36 ország csatlakozott már, és a technikai együttműködés során készített, valamint a programban felhasznált eszközök szinkronizálásához is szükség van az idő szabványos mérésére. Egy időzóna létrehozása messze túlmutat a technikai szükségleteken, hiszen a Hold üzleti hasznosításával, valamint az ide kötődő üzleti tranzakciók és logisztika koordinálásával is összefügg.

Egy időzóna megalapításához nemzetközi szerződésre van szükség. Azonban ennek létrejöttét nehezítheti, hogy az Artemis-programot megalapozó egyezményt több ország, például Németország, Franciaország és India nem írták alá, és Kína, amely Oroszország támogatásával tervez Holdra szállni 2030-ban, kifejezetten ellenérdekelt lehet.