Az EU és az USA történelmi egyezséget kötött a kritikus nyersanyagok terén

Az Európai Unió és az Egyesült Államok vezetésével létrejött Ásványbiztonsági Partnerségi Fórum (MSP Forum) új tagokkal bővült, Kazahsztán, Namíbia, Ukrajna és Üzbegisztán csatlakozásával, célja pedig a kritikus nyersanyagok terén történő együttműködés erősítése.

Az MSP Fórum alapítása a globális zöld és digitális átállás szempontjából nélkülözhetetlen kritikus nyersanyagok (CRM) ellátási láncainak diverzifikálását hivatott elősegíteni. Az EU és az USA ezzel a lépéssel kíván új ellátási láncokat kialakítani, csökkentve ezzel a Kínától való függőségüket.

A kezdeményezésbe a Critical Raw Materials Club is beépül, amelyet az Európai Bizottság hozott létre, így tovább erősítve az együttműködést és az EU képességét az ellátási láncok diverzifikálására.

A fórum két fő területre koncentrál: egyrészt projektcsoportot hoznak létre a kritikus ásványi anyagokkal kapcsolatos feladatok támogatására, másrészt politikai párbeszédet kezdeményeznek a fenntartható termelés, a szabályozási együttműködés, valamint a környezeti, társadalmi és irányítási (ESG) szabványok meghatározására a CRM ellátási láncokban.

Az MSP Fórum tagsága nyitott azok számára, akik elkötelezettek a globális ellátási láncok diverzifikálása és a magas szintű környezetvédelmi és irányítási szabványok betartása mellett.

Az EU és az USA közös vezetésével működő tengeri területrendezési fórum is az erős transzatlanti együttműködés része, és törekvések folynak a részvétel bővítésére, hogy több ország csatlakozhasson a Fórumhoz Észak- és Dél-Amerikából, Afrikából, Ázsiából és Európából.

Az egyezség hátterében az áll, hogy az Európai Unió jelenlegi függősége a kínai ellátási láncoktól a ritka földfémek és egyéb kritikus nyersanyagok terén megközelítőleg 90 százalékos. A partnerség révén remélhetően csökkenthető ez a kitettség.