Az okosmérők forradalma: automatizált adatküldés az E.ON-nak

Az E.ON Hungária Csoport több mint 165 ezer új okosmérőt telepít a Dunántúlon és Pest vármegyében, amelyek automatikusan továbbítják a fogyasztási adatokat, így a hagyományos leolvasás megszűnik. Az okosmérők segítségével a fogyasztók pénzt takaríthatnak meg, és egyszerűbben üzemeltethetik napelemes rendszereiket.

A technológiai fejlődésnek köszönhetően az okosmérők lehetővé teszik a villanyóra-leolvasás automatizálását, és számos további szolgáltatást nyújtanak a fogyasztóknak. Az E.ON Hungária Csoport által telepített új készülékek részben családi otthonokba, részben ipari és vállalati létesítményekbe kerülnek. A beruházást 10,1 milliárd forintos, vissza nem térítendő támogatással, a Helyreállítási és Ellenálló-képességi Eszköz (RRF) forrásaiból, a magyar kormány előfinanszírozásával és támogatásával valósítják meg.

Guntram Würzberg, az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatója szerint az okosmérők a tudatosabb és fenntarthatóbb energiahasználatot segítik elő. Az E.ON saját forrásból mintegy 390 millió eurót, a következő években pedig összesen 1 milliárd eurót fektet be a hálózat fejlesztésébe.

A beruházás már a célegyenesbe ért, és a többségük felszerelése megtörtént, így az E.ON területén használt okosmérők száma 432 ezerre nőtt. Országos szinten 650 ezer okosmérő üzemel, amelyek több mint kétharmadát az E.ON ügyfelei használják. Az E.ON a REPowerEU részeként további több mint 525 ezer okosmérő telepítését vállalta, míg országszerte 20 milliárd forintból 290 ezer okosmérő telepítése valósul meg, ennek több mint felét az E.ON adja.

Az újgenerációs eszközök segítségével a megújuló energiaforrások, különösen a napelemes rendszerek integrálása könnyebbé válik a villamosenergia-rendszerbe. Az okosmérők előnyei közé tartozik, hogy nem szükséges a személyes leolvasás, a készülékek folyamatosan kapcsolatban vannak az E.ON központjával. A napelemes rendszerekkel rendelkező ügyfelek számára különösen hasznosak, mivel a mérő kijelzőjén könnyen leolvasható az energiafelhasználás és a hálózatba visszatáplált energia mennyisége. Az okosmérők lehetővé teszik a napelemek távszabályozását és az áramellátás távolról történő visszakapcsolását is.

Az okosmérők további előnyei között szerepel a nagyobb, jobban olvasható kijelző, a részletesebb energiafogyasztási adatok biztosítása, a tudatosabb energiafelhasználás, a smart otthonok részeként történő intelligens összekapcsolás, a távolról történő hibajavítás, az előrefizetős és normál fogyasztási módok közötti rugalmas váltás, a napelemes rendszerek esetén a kiegyenlítettebb hálózatterhelés és teljesítményvezérlés, valamint a vállalati ügyfelek számára a dinamikus árazás és elszámolás lehetősége.

Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy a Széchenyi Terv Plusz program keretében megvalósuló beruházás nemcsak kényelmesebb hozzáférést biztosít, hanem az energiatudatosságot is növeli. Az államtitkár kiemelte, hogy a magyar energiarendszer megújításával a fogyasztók sokkal pontosabb információkkal rendelkeznek majd a saját fogyasztásukról, így tudatosabban tudják felhasználni az energiát. A beruházások révén már több mint 6000 megawattnyi energiát termelnek a napelemek, és amikor süt a nap, a napelemek – kiegészítve a Paksi Atomerőművel – már fedezik a hazai energiafelhasználást. Steiner Attila bejelentette, hogy a korábbi célszámot megduplázták 2030-ra, már 12 ezer megawattnyi kapacitást szeretnének elérni az évtized végére, és vizsgálják a geotermikus energiát és a biogáz szélesebb körű felhasználását is.