Az elveszett Android eszközök nyomkövetése és műholdas üzenetküldés mostantól egyszerűbb

Sokak számára jelent nagy veszteséget egy okostelefon, fülhallgató vagy karóra elvesztése, de a Google új fejlesztéseinek köszönhetően ez a probléma hamarosan könnyedén orvosolható lesz. Az Apple Find My hálózata már bizonyított, az Android felhasználók azonban eddig nem élvezhettek hasonló szolgáltatást.

A Google Find My Device szolgáltatása révén az androidos eszközök nyomon követése már korábban is lehetséges volt, de ez a funkció a készülékek kikapcsolt állapotában korlátozott volt. A Google azonban bejelentette, hogy egy új, modern eszközkereső hálózatot dolgozott ki, amely már ezen a héten elérhetővé válik a felhasználók számára.

Április 3-án több felhasználó is jelezte, hogy a Google Play Services bétaverziójában megjelent a Find My Device hálózat, és a Google csütörtökön értesítette az Android felhasználókat, hogy a szolgáltatás április 7-én válik elérhetővé. Az új hálózat lehetővé teszi az eszközök offline állapotban történő követését is, valamint a Fast Pair technológiával kompatibilis tartozékok, például fej- és fülhallgatók megtalálását is, még akkor is, ha azok éppen nincsenek összekapcsolva a készülékkel.

A Google nem áll meg a nyomkövetési szolgáltatások fejlesztésénél. A cég úgy tűnik, hogy teszteli a műholdas üzenetküldés hozzáadását a Google Messageshez, ami lehetővé tenné, hogy a legújabb androidos készülékeken mobil- vagy Wi-Fi-kapcsolat nélkül is üzeneteket küldhessenek. A Google Messages béta verziójában található bejegyzések szerint a műholdas üzenetküldés hosszabb ideig tarthat, és nem tartalmazhat fényképeket és videókat, de még a segélyszolgálatoknak is lehet üzenetet küldeni.

Az Android 15-tel bevezetendő műholdas kapcsolat támogatásának köszönhetően a felhasználók szélesebb körű kommunikációs lehetőségekhez juthatnak, beleértve az elsősegélynyújtásra és az útmenti segítségnyújtásra való korlátozás nélküli használatot. A Google már tavaly összefogott a Garminnal, hogy hatékonyabbá tegye az Android 15 alatti műholdas üzenetküldést, amely a globális Iridium műholdas hálózatot használja. Bár a hivatalos kiadás időpontja még nem ismert, a béta verzióban megjelenő üzenetek arra utalnak, hogy a Google készen áll a funkció tesztelésére.