AstraZeneca-oltás: Megdöbbentő rákkutatási eredmények

Az AstraZeneca vállalat jelentős előrelépésről számolt be az Imfinzi immunterápiás oltóanyag klinikai kísérleteiben, amelyek a tüdőrák egy agresszív formájának kezelésében mutattak ígéretes eredményeket.

Az AstraZeneca, mely a koronavírus elleni vakcinájáról vált ismertté, új eredményeket jelentett be a kissejtes tüdőrák (SCLC) kezelésében alkalmazott Imfinzi nevű immunterápiás szerrel kapcsolatban. A gyógyszer, melyet vénásan adnak be, javította a betegek túlélési esélyeit a kezdeti és közepesen előrehaladott stádiumú SCLC esetében, amely a betegség egy különösen agresszív formája. Suresh Senan, a kutatást vezető szakember, az eredményeket áttörésnek nevezte, mivel az Imfinzi az első késői stádiumú immunterápiás kezelés, amely jelentős javulást hozott a vizsgált betegcsoport túlélési rátájában.

A gyógyszergyártó számára ez a siker különösen fontos volt, tekintettel arra, hogy egy korábbi, novemberben zárult kutatás, amely az Imfinzi egy másik típusú halálos lefolyású tüdőrákban való alkalmazását vizsgálta, nem hozott eredményeket.

Az ADRIATIC nevű III. fázisú vizsgálat során az AstraZeneca készítménye statisztikailag szignifikáns és klinikailag jelentős javulást ért el az általános túlélési rátában és a progressziómentes túlélésben a kissejtes tüdőrákban szenvedő betegek körében. Susan Galbraith, az AstraZeneca Onkológiai K+F részlegének ügyvezető alelnöke szerint az Imfinzi új lehetőségeket nyithat meg a kezelésben ebben a korai stádiumban.

A kissejtes tüdőrák gyors terjedése és a betegség rossz kilátásai miatt a hosszú távú túlélési arányok javítása jelentős kihívást jelent a kutatók számára, különösen a korlátozott stádiumú esetekben. Az AstraZeneca szerint az Imfinzi sikere a kísérletben reményt adhat azoknak a betegeknek, akik ezzel a súlyos betegséggel küzdenek.

A cég további tervei között szerepel az Imfinzi hatékonyságának értékelése tremelimumabbal (Imjudo) kombinálva egy másodlagos kísérleti ágban, amely az elkötelezettségüket mutatja a tüdőrák különböző stádiumaiban szenvedő betegek kezelési lehetőségeinek fejlesztése felé.