A magyarok jövőképe: technológiai fejlődés és kihívások

A National Geographic legújabb felmérése szerint a magyarok többsége pesszimista a jövőt illetően, de vannak, akik a technológiai fejlődésben látják a reményt.

A történelmi események sorozata, mint a világjárványok, háborúk és a mesterséges intelligencia megjelenése, nyomot hagyott a magyarok gondolkodásmódján. A felmérés eredményei alapján a válaszadók 60 százaléka úgy véli, hogy a jövőben romlani fognak az életkörülmények, és az éghajlatváltozás miatt egyre több környezeti problémával kell szembenézniük. Emellett 43 százalékuk szerint nőni fog a gazdagok és szegények közötti szakadék.

Azonban nem mindenki látja ennyire borúsan a jövőt: minden ötödik megkérdezett szerint a technológiai fejlődés lehetőséget teremt egy kényelmesebb és egészségesebb életre.

A technológiai innovációk, különösen a mesterséges intelligencia és a robotika terén, megosztják a közvéleményt. Az emberek közel fele egyaránt érdeklődéssel és szkepticizmussal tekint ezekre a fejlesztésekre, kíváncsiak a felelősségteljes alkalmazásra, míg a szkeptikusok attól tartanak, hogy a munkahelyek és az emberi kapcsolatok kerülhetnek veszélybe.

A közlekedés jövőjével kapcsolatban a válaszadók közel fele izgatottan várja az új eszközöket, mint az önvezető járművek vagy a repülő autók, és érdekli őket, hogy ezek hogyan változtatják meg a közlekedési szokásaikat. Több mint egyharmaduk kész lenne űrutazásra menni, ha az biztonságosnak bizonyulna, és több mint kétharmaduk szerint az emberiség letelepedhet egy másik bolygón, bár ez a többség szerint csak legalább 20 év múlva valósulhat meg.

Az egészségügy terén a válaszadók döntő többsége optimista: 68 százalékuk szerint a jövőben gyorsabb, egyszerűbb és kényelmesebb lesz az egészségügyi ellátás. Mindössze 21 százalékuk tartja elképzelhetőnek, hogy a műtéteket teljes mértékben robotok végezzék, de ugyanakkor minden ötödik válaszadó aggódik amiatt, hogy az orvoslás túlzottan technológiaivá válhat.

A válaszadók 18 százaléka reméli, hogy a jövő orvostudománya képes lesz a ma még gyógyíthatatlan betegségek kezelésére, és több mint fele egyetért abban, hogy a fenntartható energiaforrások technológiai fejlődése lehetővé teszi egy gazdaságosabb és környezetbarátabb életmódot.