Új mesterséges intelligencia funkció a YouTube-on és az Apple új tervei

A YouTube mesterséges intelligenciát alkalmaz egy új funkció tesztelésére, amelynek célja, hogy a felhasználók gyorsabban találják meg a videók legérdekesebb részeit.

A YouTube jelenleg az Egyesült Államokban élő Prémium-előfizetők számára tesztel egy mesterségesintelligencia-alapú ajánlórendszert. Ez a rendszer gépi tanulást használ a nézettségi minták elemzésére, és segít a gyakran nézett videószakaszok azonosításában.

A felhasználók, ha duplán koppintanak a videó előreugrásához, választhatnak a YouTube által felkínált videószakaszok közül. Ezek a szakaszok a felhasználói adatok alapján kerülnek meghatározásra, ahol a mesterséges intelligencia játssza a fő szerepet. Ha például egy adott videó egy bizonyos részét sokan keresik, az ajánlott ugrási pontok között szerepelhet.

Ez a navigációs rendszer javíthatja a nézői élményt, mivel leegyszerűsíti a tartalom felfedezését, ami különösen hasznos lehet azok számára, akiknek korlátozott idejük van. Például egy podcast hallgatása közben, ha a beszélgetés ellaposodik, a felhasználók egyszerűen továbbléphetnek egy izgalmasabb részhez.

Azonban ez a funkció veszélyeket is rejt a tartalomkészítők számára, mivel a videókkal töltött idő és ezzel együtt a bevételek is csökkenhetnek. A technológiai szektorban tapasztalható általános trendekkel összhangban, az Apple is bejelentette, hogy több mint 700 alkalmazottját bocsátja el, ami az autós projekt és a Micro-LED kijelzők fejlesztésének leállításával függ össze. Az Apple Car és a LuxVue Technology nevű céghez tartozó Micro-LED-kijelzőkre szakosodott Santa Clara-i iroda dolgozói is érintettek a leépítésben.

Az Apple 2014-ben vásárolta fel a LuxVue Technology-t, és bár a Watch okosórákba szántak ilyen saját fejlesztésű megjelenítőket, a Bloomberg szerint a gyártás bonyolultsága miatt végül feladták ezt a tervet. A Siri San Diego-i irodája is érintett a változásokban, ahol a mesterséges intelligencia lesz az új operációs rendszerek (és készülékek) fókuszában. Az Apple-nek 2023-ban körülbelül 161 ezer munkavállalója volt, így a 700-as szám elenyésző, de ez a trend illeszkedik a technológiai szektorban megfigyelhető általános leépítésekhez.

Az Apple azonban nem áll meg a leépítéseknél, új területeken is kísérletezik. A vállalat állítólag háztartási robotok fejlesztésén dolgozik, amelyek önállóan járőrözhetnek a lakásban és követhetik a felhasználót. Ezek a robotok különböző MI-algoritmusokkal navigálnának a zsúfolt otthoni környezetben. A Bloomberg szakírója, Mark Gurman szerint a cég olyan robotokon is gondolkodik, amelyek a házimunkában is segíthetnek, bár ezek megjelenése még évtizedekre lehet. Az Apple otthoni robotja hasonlíthat az Amazon Astróhoz, ami egy mozgó virtuális asszisztensként is funkcionál, és az otthon biztonságát is felügyeli. Azonban ezek a robotok még korai fejlesztési fázisban vannak, így a piacra lépésükre még várni kell.

A technológiai fejlődés más területeken is érezhető, például a szoftverek és játékok világában. A Mojang bejelentette, hogy hamarosan befejezi a 32 bites Windows operációs rendszerek támogatását a népszerű Minecraft játékban. A játék 1.21-es frissítése már csak 64 bites operációs rendszereket fog támogatni, ami azt jelenti, hogy a már elavult Windows 7/8/8.1 rendszerek jelentős hányadán, valamint a 32 bites Windows 10-en nem fut majd az új változat. Az Apple gépein egyelőre továbbra is futtatható a Minecraft, de arról nincs hír, hogy mikor érhet véget a támogatása.