A Tesla visszavonulót fúj az olcsó elektromos autók piacán

A Tesla nem fogja piacra dobni a régóta tervezett, olcsó, tömegpiacra szánt elektromos autóját, és ehelyett az önvezető robotaxik fejlesztésére helyezi a hangsúlyt, amint azt a Reuters értesülései alapján tudni lehet. A hír hatására a Tesla részvényei 3 százalékos csökkenést szenvedtek el.

A vállalat korábban meghirdetett stratégiája, miszerint prémium kategóriás modellek eladásából származó bevétellel finanszíroznák egy költséghatékonyabb modell gyártását, immár a múlté. Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója által kiemelten fontosnak tartott cél, azaz a megfizethető elektromos autók tömeggyártása, mostanra feladásra került.

A cég még januárban tervezte, hogy 2025 második felében kezdi meg az új modell, amelyet néha Model 2-ként emlegettek, gyártását Texas államban. Ennek az autónak az ára 25 ezer dollár körül lett volna, ami jelentősen alacsonyabb, mint a jelenlegi legolcsóbb Tesla modell, a Model 3 ára.

A döntés hátterében a kínai elektromosautó-gyártók által jelentett erős verseny állhat, mivel ők már most is képesek 10 ezer dollár körüli áron elektromos autókat kínálni a piacon. A Tesla belső megbeszélésein több tucat alkalmazott vett részt, ahol bejelentették a projekt leállítását. Egy március 1-jén kiadott vállalati üzenet arra utasította a mérnöki csapatot, hogy ne osszanak meg több információt a beszállítókkal az olcsó autó projektjével kapcsolatban. A Tesla a lépésről hivatalosan még nem nyilatkozott.

A Reuters információi szerint a Tesla továbbra is elkötelezett az önvezető robotaxik fejlesztése mellett.