Beépített inga mentette meg a híres tajvani felhőkarcolót

Videón látható, hogyan stabilizálja egy beépített mechanizmus a világ egykor legmagasabb tornyát egy földrengés során.

A Tajpej 101 felhőkarcoló, Tajvan fővárosának egyik építészeti látványossága, jól viselte a pár napja bekövetkezett erős földrengést, amelyet egy különleges beépített inga stabilizált a természeti csapás során.

Ez a 500 méter magas épület a világ legmagasabb épülete volt 2004 végétől 2010-ig, amikor is a 828 méter magas dubai Burj Khalifa vette át a címet.

A felhőkarcoló belsejében egy 730 tonnás felfüggesztett acélgolyó helyezkedik el, amelynek fő rendeltetése a kisebb rengések és a szél okozta kilengés tompítása. Legutóbb 2022 szeptemberében, egy 6,8 magnitúdójú rengés során bizonyította hasznosságát, amikor is videón rögzítették a hatalmas tömeg kilengését.

A modern épületek földrengésekkel szembeni védelmére számos mérnöki megoldást alkalmaznak, mint például átlós merevítések vagy a talajtól függetlenül mozgó szerkezetek. A Tajpej 101 esetében egy egyszerű fizikán alapuló mérnöki megoldást választottak, ami egyértelmű sikerrel járt.

Tajvan a Csendes-óceán nyugati szélén elhelyezkedő úgynevezett tűzgyűrűn található, ahol a tektonikai lemezek mozgása miatt gyakoriak a földrengések és a vulkáni tevékenység. A szerdai földrengés ereje hasonló volt az utoljára 25 évvel ezelőtt tapasztalt földmozgáshoz, amely során kisebb épületek tömege dőlt össze, és az esemény eddig 10 halálos áldozatot követelt.