A Samsung ismét az élen a globális mobilpiacon

A Samsung visszaszerezte vezető pozícióját a globális okostelefon piacon, megelőzve az Apple-t a 2024 eleji eladásokban, a Korean Times és az AppleInsider jelentése alapján.

Az Apple a tavalyi évben uralkodott az okostelefon piacon, azonban a Samsung a 2024-es év elején visszavette az első helyet. Az AppleInsider szerint a megjelenési ciklusok változása hozzájárult ehhez a fordulathoz. A Korean Times értesülései szerint a Samsung 2024 február végére már 20 százalékos részesedéssel rendelkezik a globális mobilpiacon, míg az Apple részesedése 18 százalékra csökkent, ami évtizedes mélypontnak számít.

A Samsung 19,69 millió készüléket adott el, szemben az Apple 17,41 millió iPhone eladásával. Különösen sikeres volt a Samsung számára a Galaxy S24-széria, melyből 6,53 millió darab talált gazdára.

Az Apple 2023 szeptemberében került az élre az iPhone 15 termékcsalád piacra dobásával, de a Samsung az új, mesterséges intelligenciával felszerelt S24-termékcsalád bemutatásával kezdte az évet, ami visszaemelte őket a csúcsra. Az amerikai piacon is érezhető volt az új termékek hatása, ahol a Samsung piaci részesedése januárban 20 százalékról 36 százalékra nőtt, míg az Apple-é az ünnepi időszak után 64 százalékról 48 százalékra csökkent.

A jelentések szerint az okostelefon-eladások világszerte csökkenő tendenciát mutatnak, különösen a kínai piacon. Az Apple Insider hozzáteszi, hogy egyik cég sem büszkélkedhet igazán az első helyezéssel, mivel valószínűleg csak arról van szó, hogy a két vállalat menetrendszerűen, a kiadási ciklusaik szerint helyet cserélt egymással. Az, hogy az Apple az egész piacot tekintve volt a csúcson a teljes 2023-as évre levetítve, azért érdekes, mert a Samsung korábban épp a különböző árfekvésű okostelefonjai miatt volt versenyelőnyben.