A Richter gyógyszere, az RGH-188 molekula világsikert aratott

Több tízezer pszichiáter érkezik a napokban Magyarországra egy jelentős konferenciára, ahol a Richter Gedeon Nyrt. által felfedezett, skizofrén és depressziós betegek kezelésében használt RGH-188 molekula is középpontba kerül. Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója szerint sokan nem is tudják, hogy a pszichiátriai kutatás és fejlesztés egyik fellegvára Magyarországon található.

Európa legnagyobb pszichiátriai konferenciája zajlik Budapesten, a Hungexpo területén, ahol mintegy 44 nemzet pszichiátriai társasága és közel 80 ezer pszichiáter vesz részt.

A Richter cariprazine molekulája, melynek amerikai neve Vraylar, a világ top 100 gyógyszere közé került árbevétel alapján. A cég originális termékeinek harmadát a központi idegrendszer területén vezették be, és Európában a legnagyobb innovációs bázissal rendelkeznek. A Richter az EU-ban a gyógyszergyártók között a 30. legnagyobb, és a neuropszchiátria a leggyorsabban növekvő üzletáguk.

A vállalat tavaly kétmilliárdos gyógyszergyártási árbevételt ért el, 12 ezer munkatársuk van, akiknek fele Magyarországon dolgozik. A tőzsdei cég kutatás-fejlesztésre fordított kiadásai tavaly 200 millió eurót tettek ki, amit 2024-ben további 30 millió euróval növelnek.

Orbán Gábor az Economx kérdésére válaszolva elmondta, hogy a Cariprazine nem olyan gyógyszer, mint egy vérnyomáscsökkentő, amit a betegek többségének élete végéig szednie kell. Van olyan kórkép, ahol a terápia befejezhető. A gyógyszert világszerte több mint 1,3 millió beteg szedi, Amerikában már több terápiás területen is alkalmazzák, míg Magyarországon csak a skizofrénia kezelésére kapott engedélyt. Hazánkban körülbelül százezer ember küzd skizofréniával, és közülük ötezren már Cariprazine-t szednek.

A cariprazine molekulát, azaz az RGH-188-at 2002-ben állította elő a Richter. Greiner István, a Richter kutatás-fejlesztési igazgatója szerint évente 1-2 ezer molekulát fejlesztenek, de nem mindegyik lesz olyan sikeres, mint az RGH-188. A fázisvizsgálatok 2004-ben indultak, és 2015. szeptember 17-én az FDA jóváhagyta a készítményt. Az "Made in Hungary" felirat az USA-ban korábban egyetlen gyógyszerdobozon sem jelent meg. Az EU-ban 2017-ben kapta meg a gyógyszer a törzskönyvet.

A Richter öt kutatási területen végez klinikai vizsgálatokat, többek között az obezitás és a pszichiátriai betegségek területén. Az autizmus és a kognitív betegségek területén is folytatnak kutatásokat. Kóczián Kristóf, a CNS üzletágvezetője szerint a cég már 64 országban van jelen a neuropszichiátria területén, 2023-ban 206 milliárd forint árbevételt értek el, a Cariprazin szabadalma 2029-ben jár le, és a szabadalom lejárta előtt akár az 5 milliárd dolláros árbevételt is elérheti.

Az idegrendszeri betegségek többsége civilizációs betegség, és az emberek többsége szeretne kikeveredni ebből az ördögi körből, amelyben reggel kávéval vagy serkentő szerrel ébredünk, éjjel pedig altatóval alszunk. Vizi E. Szilveszter, a Richter igazgatóságának elnöke, kiemelte, hogy a Richter árbevételének 93 százaléka nem Magyarországon jelenik meg, de magyar menedzsment áll a cég mögött. Az idegrendszeri betegségek a gazdaságnak több százezer milliárdos kárt okoznak, és a Richter eredményessége egy olyan területen van, amire az emberiség rászorul.