A mesterséges intelligenciával készült tartalmak megjelöléséről döntött a Meta

A Meta bejelentette, hogy 2024 májusától kezdődően megjelöli a Facebookon és az Instagramon megosztott mesterséges intelligenciával előállított hangokat, képeket és videókat.

A vállalat pénteken közzétett blogbejegyzésében és a hírügynökségek által közölt információkban tette közzé, hogy a "Made with AI" (készült mesterséges intelligenciával) feliratot fogják használni a mesterséges intelligenciával generált tartalmak címkézésére. Monika Bickert, a cég tartalmakkal kapcsolatos politikáért felelős alelnöke szerint ez a gyakorlat jóval több tartalomnál lesz látható, mint korábban. A címkézés akkor történik meg, amikor a portál az ipari szabványoknak megfelelő MI-re utaló jeleket észlel, vagy ha a felhasználó maga jelzi, hogy MI által generált tartalmat oszt meg.

A Meta továbbá jelezte, hogy az ellenőrző tanácsával folytatott konzultáció eredményeként módosítja az MI által megváltoztatott tartalmak kezelését. A vállalat szerint az átláthatóság és a szélesebb kontextus biztosítása a legjobb módja a manipulált tartalmak kezelésére, így elkerülhető a szólásszabadság fölösleges korlátozása. A tartalmak címkézése és kontextusba helyezése előnyösebbnek tűnik az eddig alkalmazott törlési gyakorlatnál.

A cég hangsúlyozta, hogy a jövőben is eltávolítja azokat a tartalmakat portáljairól, amelyek sértik a választási folyamatba való beleavatkozás, a megfélemlítés, a zaklatás, az erőszak vagy a közösségi normák egyéb területeire vonatkozó szabályokat, legyen az ember vagy mesterséges intelligencia által előállított tartalom.

A Meta "körülbelül száz független tényellenőrt" alkalmaz a hálózatban, hogy azonosítsák a mesterséges intelligenciával előállított valós vagy hamis tartalmakat. A Facebook anyavállalata korábban bejelentette, hogy a dezinformáció elleni harc jegyében címkézni kíván minden MI által előállított képet. Más technológiai óriáscégek, mint a Microsoft, a Google vagy az OpenAI is hasonló vállalásokat tettek.

A generatív mesterséges intelligencia elterjedése, amely képes szövegek, képek és különböző tartalmak létrehozására, aggodalmakat váltott ki, különösen a politikai káosz keltésének lehetősége miatt - például dezinformáció vagy félretájékoztatás révén -, különös tekintettel az idén esedékes fontos választásokra, mint amilyenek az Európai Unióban és az Egyesült Államokban is várhatóak.