A Disney+ megszünteti a jelszómegosztást

A Disney+ streaming szolgáltatás hamarosan korlátozni fogja a jelszavak megosztását, ezzel növelve a regisztrációkat és a bevételeket. Bob Iger, a vállalat vezérigazgatója bejelentette, hogy a változások júniusban kezdődnek néhány országban, és szeptemberre már minden előfizetőt érinteni fognak.

A Netflix után a Disney+ is véget vet a jelszómegosztásnak, amely lehetővé tette, hogy egy előfizetést több háztartásban is használjanak. Bob Iger egy interjúban elárulta, hogy a jelszómegosztással kapcsolatos figyelmeztetések kiküldése júniusban kezdődik, de kezdetben csak néhány országban lesz érzékelhető, majd szeptembertől szélesebb körben is bevezetik. A CNBC-nek adott csütörtöki interjúban Iger megerősítette, hogy a népszerű streaming szolgáltatás szeptemberben szélesebb körben is elkezdi visszaszorítani a jelszavak megosztását.

A Disney pénzügyi igazgatója, Hugh Johnston szerint a helytelenül megosztó előfizetők először felszólítást kapnak, hogy regisztráljanak saját előfizetéssel, majd ezt követően a tiltás is életbe léphet. Az előfizetők a Netflix gyakorlatához hasonlóan a háztartásukon kívüli tagokat is felvehetnek majd további díj ellenében, de ennek pontos költsége egyelőre nem ismert.

A Disney másik streamingszolgáltatása, a Hulu már március 14-től kezdődően korlátozza az ügyfelek bejelentkezési adatainak megosztását. A Netflix tavaly májusi szigorítása után jelentős növekedést ért el a regisztrációk számában, ami a Disney számára is hasonló előnyöket hozhat. A Disney+ jelenleg veszteséges, de a cég reményei szerint a jelszómegosztás megszüntetésével a streaming platform nyereségessé válhat.

Fontos megjegyezni, hogy a Disney+ szerződési feltételei igazából sosem támogatták a jelszómegosztást, de eddig nem szankcionálták ezt. A Disney a legnagyobb versenytárs, a Netflix hasonló lépése után vezeti be a szigorítást, mely üzletileg nagyon is kifizetődő volt. Bob Iger a Netflixet a streaming „aranysztenderdje”-nek nevezte, és elismerését fejezte ki a cég iránt. A Netflix példájából valószínűleg valamennyi streamingszolgáltató meríteni fog, és jó eséllyel néhány éven belül már csak egy szép emlék lesz egy fiók – és így előfizetés – megosztása több ember között.

Röviddel a Netflix tavaly májusi szigorítása után az Antenna adatai szerint a következő két napban 100 000 új fiókkal bővült, így a korábbi 60 napos átlaghoz képest is több mint 100%-os növekedést ért el a regisztrációkban. Hasonló eredményekre számítanak a Disney+-nál is. A lépésre már hónapok óta lehetett számítani, hiszen egy tavalyi, befektetőkkel folytatott eredménybeszélgetésen Iger már arról beszélt, hogy a közelgő változtatás segíteni fogja a Disney növekedését.