Úttörő terápia a T-sejtes leukémiák és limfómák ellen

A Johns Hopkins Kimmel Rákközpont kutatóinak új fejlesztése, egy antitest-gyógyszer konjugátum (ADC), jelentős előrelépést jelenthet a T-sejtes leukémiák és limfómák kezelésében, melynek során a preklinikai vizsgálatok során kizárólag a rákos T-sejteket támadták meg, az egészségeseket megkímélve.

A kutatók által kifejlesztett terápia egy antitestet és egy erős rákellenes gyógyszert, az SG3249-et kombinál, amely célzottan a TRBC1 fehérjét tartalmazó rákos sejteket veszi célba. Ez a megközelítés lehetővé teszi, hogy a normál T-sejtek nagy része érintetlen maradjon, ami kulcsfontosságú az immunrendszer megfelelő működéséhez. A hagyományos kezelésekkel ellentétben, amelyek nem különböztetik meg a rákos és az egészséges sejteket, ez az új módszer csökkenti a fertőzések kockázatát a betegek számára.

A preklinikai vizsgálatok során az egerekben a T-sejtes daganatokat egyetlen ADC injekcióval sikerült kiújulás nélkül megszüntetni, miközben a normál T-sejt-populáció fele megmaradt. Ez a jelentős eredmény reményt adhat a T-sejtes leukémiákban és limfómákban szenvedő betegeknek, akik jelenleg korlátozott kezelési lehetőségekkel és rossz túlélési esélyekkel néznek szembe.

A kutatócsoport a jövőben tervezi, hogy az eredményeket ipari partnerekkel együttműködve továbbviheti az emberi betegeken végzett korai fázisú biztonságossági és hatékonysági vizsgálatokig. Ez az áttörés így nemcsak a tudományos közösség számára jelent izgalmas fejleményt, hanem valós reményt nyújthat a betegek számára is.