Nyugati vállalatok az annektált ukrán területeken

Német óriásvállalatok bukkantak fel az oroszok által illegálisan annektált ukrán területeken, ahol az újjáépítési munkálatokban vesznek részt. Az Ukrajinszka Pravda értesülései szerint az ARD német televíziós csatorna riportja bizonyítékokat tárt fel arról, hogy a Knauf és a WKB Systems német vállalatok is megjelentek a munkálatok helyszínén.

A riportban közzétett fényképek azt sugallják, hogy a német építőipari vállalatok termékeit használták fel az orosz védelmi minisztérium számára felhúzott épületekhez. A Knauf vállalat, amely korábban vezető szerepet töltött be az oroszországi gipszgyártásban, alapítója, Nikolaus Knauf a Krím annektálása után is fenntartotta kapcsolatait Oroszországgal, és a nyugati szankciókat kritizálta.

A WKB Systems GmbH, amely főként betontömbök gyártására szakosodott, szintén megjelent az orosz területeken, ami nem meglepő, tekintettel arra, hogy az egyik legnagyobb részvényesük Viktor Budarin orosz oligarcha. A cég éveken át fontos partner volt számos orosz építőipari vállalat számára, ami magyarázatot adhat arra, hogy logóik feltűntek a szinte teljesen lerombolt Mariupol újjáépítésénél.

Mariupol városa az orosz-ukrán háború egyik legsúlyosabb ostromának volt a helyszíne 2022 tavaszán, amikor az orosz csapatok heteken át ostromolták a korábban körülbelül félmilliós lakosságú várost. A támadás pontos áldozatszámáról máig nincsenek megbízható adatok.

Ezzel párhuzamosan, az ukrán lakosság körében végzett friss felmérés szerint csökken az a meggyőződés, hogy Ukrajna képes lesz visszaszerezni az összes, az orosz invázió során elvesztett területet. A Nemzetközi Republikánus Intézet (IRI) által készített közvélemény-kutatásban a megkérdezettek mindössze 45 százaléka gondolja, hogy az 1991-es határok helyreállításával érhet véget a konfliktus Ukrajnában, szemben a 2023 februári 74 százalékos aránnyal. A válaszadók között generációs különbségek is megfigyelhetők: a 18 és 35 év közötti fiatalok kevésbé (37 százalék) hisznek az összes terület visszacsatolásában, mint az 51 év felettiek (52 százalék). Az ukrán vezetés azonban továbbra is kitart amellett, hogy az ország nemzetközileg elismert területeinek egészét, beleértve a 2014-ben annektált Krímet is, felszabadítják.