A robotika hatása a jövő munkaerőpiacára

A mesterséges intelligencia és a robotika területén tapasztalható fejlődés megosztja a társadalmat, sokan aggódnak a munkahelyek elvesztése miatt, míg mások a technológiai előrelépésben rejlő potenciált látják.

A National Geographic felmérése alapján sokan úgy vélik, hogy a jövőben az önvezető autók és repülő járművek mindennapossá válnak. Egyesek már most is tapasztalhatták az önvezető repülő dróntaxikat, például Dubajban, ahol ezek a járművek már elérhetőek, bár a magyar légügyi szabályok még nem teszik lehetővé a használatukat. A sorozatgyártott önvezető járművek ára 100 millió forinttól kezdődik.

Az űrturizmus iránti érdeklődés is növekszik, sokan szeretnének jegyet váltani egy űrutazásra, és vannak, akik a más bolygókon való letelepedést is elképzelhetőnek tartják. Azonban még évtizedekre van szükség ahhoz, hogy az űrturizmus valóban elinduljon, és a más bolygókon történő megtelepedés is távoli jövőképnek tűnik.

A robotika már most is hatással van a munkaerőpiacra, hiszen a gyártósorok mellett álló százak helyett ma már robotkarok végzik a munkát, és csak néhány ember felügyeli azokat. A robotika új munkahelyeket is teremt, hiszen a robotokat gyártani, szervizelni és fejleszteni kell. Ugyanakkor hosszú távon a robotika 5-10 százalékkal növelheti a globális munkanélküliséget, ezért fontos, hogy a fiatalok már most elkezdjenek foglalkozni a mesterséges intelligenciával és a robotikával.

Az egészségügy területén is megfigyelhető a robotika térnyerése. A Da Vinci robotokat már most is használják urológiai műtéteknél, és hamarosan egy egészségügyi asszisztens robot is tesztelésre érkezik, amely képes vérnyomást mérni és szúrás nélkül ellenőrizni a vércukorszintet, az adatokat pedig továbbítja az orvosnak. Az ilyen robotok segítségével az ápolók több időt szánhatnak a betegekkel való foglalkozásra.