Genetikailag módosított sertésvese sikeres beültetése

Elhagyhatta a kórházat az a férfi, aki a világon először kapta meg egy genetikailag módosított disznó veséjét, és jól van.

Richard Slayman, a 62 éves férfi, aki a világon elsőként részesült genetikailag módosított sertésvese transzplantációjában, két héttel a műtét után elhagyhatta a Massachusetts General Hospitalt, Bostonban. A Harvard orvosi iskolájának oktatókórházában végrehajtott operáció során egy négyórás beavatkozás keretében ültették be a szervet.

Slayman végstádiumú veseelégtelenséggel küzdött, és donorszervre várt, amikor orvosai március 16-án sikeresen transzplantálták a genetikailag módosított sertésvesét. Az új veséje jól működik, így a továbbiakban nincs szüksége dialízisre.

A férfi korábban már kapott egy elhunyt ember veséjét 2018-ban, de a szerv állapota tavaly romlani kezdett. Ekkor merült fel a lehetőség, hogy sertésvesét kapjon, amelyet az eGenesis nevű cambridge-i cég biztosított, eltávolítva a káros sertésgéneket és hozzáadva bizonyos emberi géneket az összeférhetőség javítása érdekében.

Az FDA által engedélyezett műtétet a transzplantációt végző csapat történelmi lépésnek nevezte, amely megoldást kínálhat a donorszervhiányra, különösen azoknak az etnikai kisebbségeknek, amelyeket súlyosan érint ez a probléma. Az Egyesült Államokban több mint 100 ezer ember vár életmentő szervátültetésre, míg az élő és elhunyt donorok száma tavaly nem érte el a 23 500-at.

Naponta 17 ember hal meg az USA-ban a transzplantációs várólistán, a legtöbbjüknek vesére lenne szükségük. Bár ez volt az első eset, hogy sertésvesét ültettek be, más sertésszerveket, például szívet, már korábban is transzplantáltak emberi szervezetbe, de ezek a betegek néhány héttel a beavatkozás után meghaltak.