Az emberiség vége az AI keze által? A valószínűségek tükrében

A mesterséges intelligencia (AI) emberiség elleni potenciális veszélye nem kérdés, hanem a bekövetkezésének esélye a vita tárgya, ami igen aggasztó lehet. A szakértők sem képesek pontos jövőképet festeni, így csak feltételezéseikre hagyatkozhatnak.

Az AI képességeinek emberi túlszárnyalása esetén nem leszünk képesek előrejelezni a technológia fejlődésének irányát és viselkedését, ami az emberi faj fennmaradását és primátusát veszélyezteti. Elon Musk, aki az AI-t a "legnagyobb technológiai forradalomnak" nevezte, úgy véli, hogy 2025-re nem lesz elég energia az AI fejlesztésekhez, ami gátolhatja a további előrehaladást. Musk szerint 10-20 százalékos esély van arra, hogy az AI véget vethet az emberiségnek, míg Roman Yampolskiy, az AI biztonságával foglalkozó kutató, ezt a becslést túl konzervatívnak tartja, és úgy véli, a kockázat exponenciálisan növekszik.

Az AI körüli adatvédelmi és biztonsági aggályokat jól példázza az USA és Kína közötti technológiai versengés. Az USA által bevezetett exportszabályok, amelyek megakadályozzák bizonyos mikroelektronikai termékek, például az NVIDIA GeForce RTX 4090 chipek kínai szállítását, biztonsági intézkedésként szolgálnak az AI katonai felhasználásának megakadályozására.

Musk az OpenAI GPT-4 modelljével kapcsolatos aggodalmait is kifejezte, és hangsúlyozta a kutatások, eredmények és technológiai fejlesztések nyilvánosság számára való hozzáférhetőségének fontosságát. A The New York Times szerint a kutatók és szakértők 5 és 50 százalék közöttire teszik az AI általi irányításátvétel kockázatát, míg Yampolskiy szerint ez a valószínűség rendkívül magas, 99,999999 százalék.

Musk a Tesla Optimus programjával kapcsolatban megjegyezte, hogy a humanoid robotok képesek lesznek az emberekhez hasonlóan összetett feladatok elvégzésére, és reméli, hogy a robotok kedvesek lesznek az emberekhez, ha az evolúciójuk beindul.