Oroszországban fogva tartott amerikai balerina ügyében pénzt gyűjt párja

Az orosz-amerikai kettős állampolgárságú Kszenyija Karelina hazaárulás vádjával került orosz fogságba, miután 51 dollárral támogatott egy ukránbarát szervezetet. Párja, a profi bokszoló Chris van Heerden minden lehetséges módon igyekszik segíteni a szabadulásában.

Kszenyija Karelina, aki régóta az Amerikai Egyesült Államokban él, családlátogatás céljából utazott Jekatyerinburgba, ahol január óta van őrizetben. A vád szerint egy ukránbarát szervezetet támogatott, ami miatt most hazaárulással vádolják Oroszországban.

Karelina és Van Heerden az év végét Isztambulban töltötték, majd a nő hazautazott szülővárosába, ahol január végén az orosz biztonsági szolgálat letartóztatta. A 32 éves Karelina Jekatyerinburgban nőtt fel, és az Egyesült Államokba a 2010-es években költözött. Los Angelesben, Beverly Hillsben élt, és egy wellnessközpontban dolgozott, amerikai állampolgárságot pedig 2021-ben kapott.

Az orosz hatóságok Karelina telefonját foglalták le, amikor Oroszországba érkezett, majd később őrizetbe vették. Eredetileg rendbontás volt a vád, de később hazaárulás is felmerült, miután kiderült, hogy adományozott a Razom nevű ukránbarát szervezetnek, és részt vett a kijevi rezsimet támogató demonstrációkon az Egyesült Államokban.

Az orosz állami média egy videót is közzétett, amelyen egy Karelinára hasonlító nőt vezetnek megbilincselve. Van Heerden az amerikai kormány beavatkozását sürgeti, és gyűjtést indított a nő hazautaztatásának és jogi képviseletének költségeire, amely jelenleg közel 21 ezer dollárnál jár.

A börtönben Karelina hetente csak egyszer zuhanyozhat, nincs melegvíz, a lámpák állandóan égnek, és az őrök néha órákra kizárják a fogvatartottakat a hidegbe. Van Heerden szerint az amerikai külügy nem tudott kapcsolatba lépni Karelina-val, és nem engedték házi őrizetbe helyezni. A nő április 6-án áll bíróság elé Oroszországban.

Az eset nem egyedi, hiszen korábban a Wall Street Journal újságíróját, Evan Gershkovichot is kémkedés vádjával tartóztatták le Jekatyerinburgban. Az elemzők szerint a letartóztatások célja lehet a nyugati börtönökben sínylődő orosz ügynökök elengedésének elérése.

Brittney Griner kosárlabdázót tíz hónapig tartó oroszországi fogság után cserélték ki Viktor Butra, aki az orosz titkosszolgálatoknak is dolgozó fegyverkereskedő volt. Az amerikaiak Paul Whelan tengerésztiszt szabadulásáról is megállapodtak volna, akit 2018 óta tartanak fogva Oroszországban kémkedésre hivatkozva, de az oroszok ezt nem fogadták el.