Űrszemét zuhanhatott egy floridai házra

A Nemzetközi Űrállomásról (ISS) származó törmelék darabja eshetett egy floridai házra, a Live Science szerint. Alejandro Otero naplesi otthonának tetejébe csapódott be a henger alakú tárgy, amely néhány centiméter hosszú és közel 0,9 kilogramm tömegű volt.

A március 8-án, helyi idő szerint délután 14:34-kor bekövetkezett esemény során a tárgy átütötte az épület mindkét szintjét, szerencsére sérülést nem okozva, bár Otero otthon tartózkodó fia megijedt. A tárgy eredetét még nem sikerült hivatalosan meghatározni, de Otero szerint az ISS-ről származó kilenc régi akkumulátor egyikének darabja lehet.

Azonos napon az ISS-ről kidobott, használt akkumulátorokat tartalmazó csomag is belépett a légkörbe a Mexikói-öböl felett. Ezeket az űrszemét darabokat még 2021-ben indították vissza a Föld felé, és azt várták, hogy az atmoszférában elégnek. A 2,6 tonnás, elhasznált akkumulátorcsomag többéves keringést követően lépett be a Föld légkörébe, ahol a legtöbb darabja elégett, de egy nagyobb porció túlélte a belépést.

Otero az X-en számolt be az esetről, és fotókat is közzétett. A NASA illetékeseinek átadta a kárt okozó tárgyat. Joshua Finch, a NASA szóvivője elmondta a Live Science-nek, hogy a NASA a háztulajdonossal együttműködve begyűjtötte az objektumot, és a floridai Kennedy Űrközpontban elemezni fogják annak eredetét. Jonathan McDowell asztrofizikus segítségével Otero felvette a kapcsolatot az Aerospace Corporation nonprofit kutatás-fejlesztési központtal, majd a NASA begyűjtötte a törmeléket, melyet jelenleg is vizsgál.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy az objektum űrszemét, Otero a szövetségi kormányhoz fordulhat kárigényével. A kifizetés azonban bonyolódhat, mivel az érintett akkumulátorok a Japán Űrügynökség tulajdonát képezik, nem a NASA-éi. Egyelőre az sem ismert, hogy ki lenne felelős a család kártalanításáért, ha kiderülne, valóban az ISS-ről elengedett akkucsomag egy darabja okozott komoly kárt a házban.

Az eset rávilágít arra a problémára, hogy az űrszemét veszélyt jelenthet a Földön élőkre, hiszen nem ez az első eset, hogy lakott területre hullanak űripari tárgyak. Korábban például egy kínai rakéta darabjai és a SpaceX Dragon kapszulájának egy része okoztak hasonló incidenseket, továbbá a Skylab, az Egyesült Államok első űrállomása Nyugat-Ausztráliára zuhant. Az akkumulátorokat tartalmazó raklap volt a legnagyobb tárgy, amit valaha ledobtak az ISS-ről, és McDowell már akkor is aggodalmának adott hangot, amikor 2021-ben útnak eresztették az űrállomásról, mondván az túl nagy volt az ellenőrizetlen visszatéréshez.