Amerikai agytörszt: új szintre emelkedett Ukrajna csapásmérő képessége

Az amerikai Háborúkutató Intézet (Institute for the Study of War - ISW) elemzése szerint az ukrán erők által a Tatár Köztársaságban végrehajtott dróntámadások jelentős előrelépést jelentenek Kijev nagy hatótávolságú csapásmérő képességeinek fejlesztésében - számolt be a Kyiv Independent.

Az ISW jelentése alapján az ukrán erők által a Tatár Köztársaságban, különösen Jelabuga és Nyizsnyekamszk városaiban végrehajtott dróntámadások új szakaszba léptették Kijev képességét, hogy mélyen az orosz területen belül hajtsanak végre támadásokat. A támadások célpontjai az orosz dróngyárak voltak.

Mykhailo Fedorov, Ukrajna digitális átalakulásért felelős minisztere bejelentette, hogy az ország megkezdte olyan drónok gyártását, amelyek több mint 1000 kilométeres távolságra képesek repülni, és céljuk, hogy 2024-re egymillió ilyen drónt gyártsanak. Ez a fejlesztés Kijev saját védelmi képességeinek bővítésére irányuló erőfeszítéseinek részét képezi.

Az Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem támogatja Ukrajna orosz területen végrehajtott műveleteit. Korábban az Egyesült Államok figyelmeztette Ukrajnát, hogy állítsa le az orosz olajfinomítók elleni támadásokat, mivel aggodalmak merültek fel a globális olajárakra gyakorolt lehetséges negatív hatások miatt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonban úgy véli, hogy az orosz energetikai- és fegyvergyártó létesítmények elleni csapások legitim katonai stratégiát képeznek, és Ukrajnának joga van önvédelemből használni saját fegyvereit. Az ISW elemzői egyetértenek ezzel az állásponttal, hangsúlyozva, hogy ezek a csapások kulcsfontosságú elemei Ukrajna aszimmetrikus eszközökkel folytatott küzdelmének.

Közben Ukrajnában a hadkötelezettség korhatárát is csökkentették, amelynek értelmében a mozgósítási korhatárt 27-ről 25 évre mérsékelték. A változtatások célja, hogy növeljék az ukrán csapatok számát, mivel Kijev úgy számol, tavasszal Oroszország újabb offenzívát tervezhet. Zelenszkij további törvényeket is aláírt, amelyek a sorozás kapcsán elvégzett orvosi vizsgálatokat és a hadkötelesek online nyilvántartását érintik, ezzel is gyorsítva a döntéshozatalt és a sorozást. Az intézkedésekkel Ukrajna arra törekszik, hogy javítsa a sorozás hatékonyságát, mivel a kezdeti önkéntesek számának csökkenése és a sorozás kijátszásának esetei miatt szükségessé vált a rendszer szigorítása. A korhatár csökkentését egy adminisztrációs probléma miatt hajtották végre, mivel a sorkatonai szolgálatra 20–27 év közöttiek hívhatók be, de a hadiállapot alatt hivatalosan szünetel a sorozás, így sok 25–27 éves állampolgár, aki már korábban letöltötte a sorkatonai szolgálatát, mégsem mozgósítható volt. Emellett azoknak a férfiaknak, akik fogyatékosságra hivatkozva kaptak katonai felmentést, újabb orvosi vizsgálatnak kell alávetniük magukat. Zelenszkij hangsúlyozta, hogy a mozgósítás finanszírozásához szükséges pénz az ukrán költségvetésből származik, és nem külföldi partnerektől. Az elnök szerint ideje lenne, hogy a fronton hosszú ideje szolgálókat leválthassák, mivel Oroszország újabb támadást tervezhet a következő hónapokban.

Az ukrán katonai hírszerzés szóvivője, Vadim Szkibickij vezérőrnagy szerint Oroszországnak körülbelül 950 hadműveleti-stratégiai és stratégiai szintű, legalább 350 kilométeres hatótávolságú rakétája maradt, és a védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnöksége úgy véli, hogy Oroszország még több masszív kombinált támadást hajthat végre addig, amíg szünetet kell tartania a lövedékek újabb felhalmozásához. Az ukrán védelmi minisztérium a Telegramon arról számolt be, hogy márciusban az ukrán védelmi erők 976 ellenséges tüzérségi rendszert semmisítettek meg, ami a legtöbb, amelyet a háború több mint két éve alatt egy hónapban megsemmisítettek az ukrán katonák.

Szerhij Liszak, a régió kormányzója közölte, hogy az orosz csapatok rakétacsapást mértek kedd délután a kelet-ukrajnai Dnyipro városra, az előzetes adatok szerint öt ember sérült meg. A rakétatámadás károkat okozott egy oktatási intézményben, de a gyerekek az óvóhelyen voltak, így közülük senki sem sérült meg.

Az Egyesült Államok Hadseregének Jövőbeli Parancsnokságának vezetője, James Rainey tábornok szerint a vontatott tüzérség hatékonysága folyamatosan csökken, és a hadseregnek a jövőben folyamatosan mozgó, autonóm és robotizált tüzérségi rendszerek felé kell elmozdulnia a hadműveletek hatékony támogatása érdekében. Rainey tábornok a vontatott lövegeket elavultnak tekinti, és azok hatékonyságának csökkenésére hívta fel a figyelmet, amelyeket Ukrajnában is használnak. Az orosz-ukrán háborúban szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy az egyre precízebb célzási képességek mellett a hasonló tüzérségi eszközök már nem tudnak versenyképesek lenni, különösen az egyszerű drónok által jelentett fenyegetés miatt, amelyek akár 180 másodpercen belül képesek célpontokra támadni.