A világot járó furgonlakó: Tamzin Imogen Adams története frissítve az elektromos járművek térnyerésével

A 25 éves Tamzin Imogen Adams nem mindennapi útra indult: egyetemi tanulmányai befejeztével egy használt Ford Transit furgonban kezdett el élni és utazni, édesapja bátorítására.

Tamzin Imogen Adams, aki az Egyesült Királyságban él, 2020 novemberében vásárolt egy használt Ford Transit furgont, amelyet saját otthonává alakított át. A fiatal lány már 13 éves korától kezdve rajongott a furgonos életmódért, és évek óta követte azokat az embereket az interneten, akik hasonló módon utaztak a világban. A pandémia alatt édesapja bátorítására döntött úgy, hogy megvalósítja régóta dédelgetett álmát, és elindult élete legnagyobb kalandjára.

Az elmúlt két és fél év során Tamzin számos európai országot bejárt, útjai során Skóciát, Írországot, Németországot, Belgiumot, Luxemburgot, Franciaországot és Monacót is érintve. Utazásai alatt rendszeresen osztott meg képeket és élményeket közösségi oldalán, emellett pedig távmunkában marketing feladatokat is ellátott egy cég számára.

Az elektromos járművek (EV) térnyerése azonban új perspektívát adhat a furgonos életmódnak is. 2023-ban az értékesített új autók ötödét tették ki Európában a teljesen elektromos és a plug-in hibrid járművek, és várhatóan 2030-ra több mint 75 millió elektromos jármű fog közlekedni az utakon. Tamzin esetében ez azt jelentheti, hogy a jövőben akár egy elektromos furgonban is folytathatja kalandjait, amelyeket egyre több nyilvános töltőponton keresztül támogatnak majd. 2023-ban a töltőhálózat 40 százalékkal bővült, és a gyorstöltők teljesítménye jelentősen megnőtt, így a töltési idő is csökkent.

Az elektromos járművek piaci áttörésével párhuzamosan az infrastruktúra fejlesztése is folyamatos. Európában 2023-ban már 744 000 nyilvános töltőpont állt az EV-felhasználók rendelkezésére, és a gyors és ultragyors töltők száma is jelentősen nőtt. Ez a fejlődés Tamzinhez hasonló utazóknak is új lehetőségeket nyithat meg, akik így környezetbarátabb módon is felfedezhetik a kontinenst.

A nehéz tehergépjárművek terén is tapasztalható a zöld átállás, hiszen a kisteherautó-eladások több mint 7 százaléka már elektromos, ami Tamzin furgonos életmódjára is hatással lehet a jövőben. Az elektromos buszok és teherautók értékesítése is növekszik, ami azt jelzi, hogy az elektromos járművek egyre inkább részévé válnak a mindennapi közlekedésnek.

Miközben Tamzin továbbra is megosztja utazásai során szerzett tapasztalatait, az elektromos járművek térhódítása új fejezetet nyithat a furgonlakók életében, és lehetőséget adhat arra, hogy a kalandok még fenntarthatóbb módon folytatódhassanak. Az EY és az Eurelectric jelentése szerint az áttörés akkor következik be, amikor az elektromos járművek aránya a teljes járműparkban eléri a 10 százalékot, és arra számítanak, hogy Európában 2030-ra az EV eladások részesedése meghaladja az összes többi típusát.