Kilövési engedélyt adna Szlovákia a medvékre

A szlovák kormány olyan alkotmánymódosítást terjesztett a parlament elé, amely lehetővé tenné a lakott területek 500 méteres körzetébe tévedt medvék kilövését. A környezetvédők szerint a törvényjavaslat abszurd, mivel a Tátra összes állatát érintené.

A szlovák kormány azt javasolja, hogy az alkotmányba foglalják, a városokat veszélyeztető medvék kilőhetők legyenek. A tervezet szerint, ha egy medve a település 500 méteres zónáján belülre téved, akkor azt ki lehetne lőni. A környezetvédelmi tárca szerint a javaslat azokra az ismétlődő helyzetekre reagál, amikor a barnamedve sűrűn lakott területeken vagy a települések közigazgatási területének azon részén bukkan fel, amelyet nem lehet a barnamedve természetes élőhelyének tekinteni.

A kormány célja, hogy jogi keretet adjanak annak a határnak, amelytől már az emberek és a közösség védelme fontosabb, mint a medvék védelme. A medvék elszaporodása miatt arányos ellenintézkedéseket tartanak szükségesnek az egészség és az emberélet védelme érdekében.

Tiltakoznak a környezetvédők

A Mi vagyunk az erdő környezetvédő egyesület szerint a törvényjavaslat csak egy elterelő hadművelet, amivel a kormány a vízierőművek környékén történő építkezésekről akarja elterelni a figyelmet. A szervezet szerint a javaslat politikai játszma, amelynek nincs esélye a megvalósulásra, mivel alkotmányos többségre lenne szükség hozzá, amely a jelenlegi koalíciónak nem áll rendelkezésére.

Az ujszo.com szerint a környezetvédők azt is hozzátették, hogy a törvény elfogadása esetén az összes Tátrában élő medvére kiadnák a kilövési engedélyt, mivel az erdei tanyák is lakott területnek számítanak, és azok 500 méteres körzete már a medve természetes élőhelyének tekinthető. Így gyakorlatilag mindenhol lehetne lövöldözni, még ha a medve nem is veszélyezteti az embereket.

Pár héttel ezelőtt Lipótszentmiklóson egy medve megtámadott két embert, egy nőt megölt, egy férfi épségben került elő. Másnapra ötre nőtt a megtámadott emberek száma, majd jó tíz nappal később kilőtték a medvét. Április elején újabb két medvetámadást jelentettek, amellyel már idén 9-re emelkedett a támadások száma, míg 2023-ban mindössze 12 ilyen esetről számoltak be.