Szijjártó Péter és Dmitro Kuleba találkozója

Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere, találkozott Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel, és megvitatták a két ország közötti kapcsolatokat, különös tekintettel a kárpátaljai magyar közösség helyzetére.

Szijjártó Péter elmondta, hogy az elmúlt időszakban törekedtek arra, hogy Magyarország és Ukrajna közötti viszonyban ismét a kölcsönös bizalom legyen a meghatározó. A külügyminiszterek találkozóján Szijjártó hangsúlyozta a magyar-ukrán oktatási munkacsoport következő ülésének fontosságát, amelynek célja a kárpátaljai magyar közösség oktatáshoz és anyanyelvhasználathoz való jogainak helyreállítása.

Szijjártó kiemelte az ukrán-magyar határ menti infrastruktúrafejlesztést is, amely kormányzati támogatással valósult meg. A fejlesztés eredményeként Fényeslitkénél évente akár 1 millió konténer, valamint 3 millió tonna búza és étolaj átrakodására is lehetőség nyílik, ami jelentős támogatást jelenthet Ukrajna európai kereskedelmének.

A NATO-tagállamok külügyminisztereinek brüsszeli ülésén Szijjártó Péter kétoldalú tárgyalást is folytatott ukrán és kanadai kollégájával. A találkozó során Szijjártó bejelentette, hogy előrelépés történt a magyar-ukrán kapcsolatokban, például a határforgalmi megállapodás módosításával, amely hozzájárul a határon tapasztalható méltatlan helyzetek megszüntetéséhez. Reményekkel tekintenek a magyar-ukrán oktatási munkacsoport következő ülésére, hiszen a legfontosabb feladat most az, hogy helyreállítsák a kárpátaljai magyar közösség oktatáshoz és anyanyelvhasználathoz fűződő jogait.

Szijjártó Péter a NATO külügyminiszteri tanácsülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Magyarország ellenzi a NATO koordinációs szerepének megnövelését az ukrajnai fegyverszállításokban és az ukrán katonák kiképzésében, így nem is fog részt venni sem ennek tervezésében, sem magukban a műveletekben, sem ezek finanszírozásában. A miniszter szerint azonban most olyan előterjesztés született, amellyel a katonai szervezet közelebb kerülhet a háborúhoz, amit Magyarország határozottan ellenez.

A kormány továbbra is fenntartja álláspontját, miszerint nem vesz részt a fegyverszállításokban és nem küld katonákat az ukrajnai háborúba. Szijjártó Péter kedden Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével is beszélt telefonon, ahol a kárpátaljai magyar nemzeti közösség jogaival kapcsolatos helyzetet tekintették át.