Svájci bankár ellopta ügyfele pénzét

Büntetőeljárás indult egy svájci bankár ellen, aki egy ügyfelének pénzét saját céljaira használta fel. A bankár hét éven keresztül összesen 14 millió frankot tulajdonított el.

A Financial Times szerint a bankár egy genfi privátbank igazgatótanácsának volt a tagja, de a nevét és az érintett bankot sem hozták nyilvánosságra. Az ügyfél a pénzt egy kirakatcégen keresztül bízta a bankárra, és feltételezések szerint az összegek eredete sem volt törvényes. Az ügyfél maga is igyekezett elrejteni a vagyonát saját országának hatóságai elől.

A bankár hamis kimutatásokkal próbálta meggyőzni az ügyfelet arról, hogy a rábízott pénz még megvan, miközben valójában barátainak adott kölcsönöket, családjára költött, és saját magának vásárolt vagyontárgyakat. Az ügyfél nem tudta ellenőrizni a pénzét, mivel nem rendelkezett a szükséges legális csatornákkal.

A csalásra nem az ügyfél, hanem a pénzmosás-elhárítással foglalkozó hatóságok jöttek rá, amikor észrevették a jelentős összegek mozgását a svájci kisbank és egy Dominikai Köztársaságban bejegyzett kirakatcég között. A bankárt pénzmosással, lopással és csalással vádolják.

A bankár még a hatóságok eljárásának megkezdése után is felhasználta az ügyfél pénzét. Az ügyészek szerint legalább 1 millió frankot (mintegy 400 millió forintot) próbált meg az ügyfele pénzéből felhasználni saját bankja életben tartására. 500 ezer frankkal segítette a bank feltőkésítését, majd még 500 ezer frankot próbált meg az ügyfele pénzéből felhasználni még azt követően is, hogy kiderült, büntetőeljárás folyik ellene. Az ügyfél sorsa jelenleg ismeretlen.