Raiffeisen közlemény: Zöld utat kapott a Strabag-részvények megvásárlása

A Raiffeisen Bank International (RBI) bejelentette, hogy a Strabag építőipari vállalat részvényeinek megvásárlása előtt már nem állnak akadályok, miután az eladó cég tulajdonosa megváltozott, és az új tulajdonos nem érintett az Oroszországgal szembeni szankciókban.

A bankcsoport tájékoztatása szerint az orosz cég, amelynek a Strabag 28%-át szeretnék megvásárolni, új tulajdonoshoz került, így a tranzakció nem ütközik a szankciós feltételekbe. A Raiffeisen ezzel két lépésben csökkentheti oroszországi jelenlétét, amit a nyugati szereplők régóta sürgetnek. A tranzakcióval kapcsolatos részleteket a bank gondosan ellenőrizte, és minden érintett hatóságot tájékoztatott a folyamatról. A bankcsoport álláspontja szerint a vásárlás teljes mértékben megfelel az alkalmazandó szankciós követelményeknek.

Az eladó, a MKAO Rasperia Trading Limited, az Iliadis JSC-nek adta el a részvényeit, amely egy nem szankcionált befektető. A Raiffeisen szerint ez a tranzakció bár nem kapcsolódik közvetlenül a Strabag-részvények megszerzéséhez, mégis széles körű megfelelőségi ellenőrzést igényelt. Az új tulajdonosi struktúra garantálja, hogy a szankciókkal sújtott személyek vagy szervezetek sem közvetlenül, sem közvetve nem részesülnek haszonban a Strabag-részvények megszerzéséből.

A Raiffeisen részvényárfolyama korábban több mint 10%-ot esett a bécsi tőzsdén, amikor először felmerült, hogy a bank lemondjon a Strabag-részvények megvásárlásáról az orosz oligarcha, Oleg Vlagyimirovics Gyeripaszka érdekeltségétől. Azonban a mostani fejlemények szerint a bank kitart eredeti szándéka mellett, és folytatja a tranzakciót.

A cikkben nem szereplő, de fontos hírként megemlíthető, hogy Oroszországban a Barnaul rakétahadosztálya őrjáratozási gyakorlatot hajtott végre RSz-24-es "Jarsz" egy interkontinentális ballisztikus rakétarendszerivel. A gyakorlat során a legénységek többek között az állások és felszerelések felállítását, az álcázással és egyéb biztonsággal kapcsolatos tevékenységeket, valamint a szabotázs- és felderítőcsoportok elleni védekezést is gyakoroltak. A rakétaindítókról készült felvételeket a Viral Press és a Reuters osztotta meg. Ez a hír azért releváns, mert az orosz stratégiai képességek és a geopolitikai feszültségek közvetett hatással lehetnek a nemzetközi pénzügyi és gazdasági tranzakciókra, így potenciálisan a Raiffeisen és a Strabag üzleti döntéseire is.

Ezenkívül az orosz Mikojan repülőgépgyártó vállalat a MiG-41, egy hatodik generációs vadászgép terveit is bemutatta, amely a MiG-31M vadászgép tapasztalataira építve lopakodó, szuperszonikus elfogó nehéz vadászgépként fog szolgálni az orosz légierőben. A MiG-41-esek tervezett képességei között szerepel a 4 Mach feletti sebesség, rakétaelhárító lézer, valamint a képesség, hogy akár 45 kilométeres magasságban is repüljenek. Az orosz hadiipar 2025-re tervezi az első próbarepülést a MiG-41-esekkel, és a hadrendbe állítást 2028-ra tervezik, bár a szakértők szerint ez inkább 2030 körül valósulhat meg. A fejlesztési munka állása azonban még nem világos, és az orosz hadiipar számos kihívással küzd, beleértve a nyugati szankciókat és a pénzügyi nehézségeket.

Az orosz katonai technológiai fejlesztések mellett érdemes megemlíteni egy ukrán védelmi minisztérium által közzétett videót, amelyen egy elhagyott T-90M „Proriv” harckocsi megsemmisítése látható, melyet egy drónról ledobott kézigránáttal likvidáltak. Az eset rávilágít arra, hogy még a legmodernebb technológiával felszerelt harckocsik is sebezhetőek lehetnek az újfajta hadviselési módszerekkel szemben. A felvétel azt is megmutatja, hogy az elektronikus harcászati rendszerek és a drónvédelmi ketrec sem biztosított teljes védelmet a harckocsi számára.