A Messenger keresési funkciója nem működik, és más Meta szolgáltatások is akadoznak

Sok felhasználó tapasztalhatta az elmúlt napokban, hogy a Messenger üzenetküldő alkalmazásban nem működik a keresési funkció, ami komoly kellemetlenségeket okozhat, és a probléma a Meta többi szolgáltatását is érinti.

Azok, akik a közelmúltban próbálták használni a Meta tulajdonában lévő Messenger alkalmazást, legyen szó a messenger.com weboldalon elérhető verzióról vagy a Facebookon belüli böngészős változatról, valószínűleg észrevették, hogy a keresési funkció nem működik. A felhasználók számára fontos lehetőség, hogy a beszélgetések listájának tetején található Keresés a Messengeren mező segítségével gyorsan megtalálják azokat az ismerőseiket, akikkel nemrégiben nem beszéltek, azonban ez a funkció az utóbbi időben nem áll rendelkezésre.

A hiba elsőként egy kolléga által lett észlelve, aki hiába próbálta megkeresni egy munkatársa nevét a keresőben, a rendszer nem hozta elő a korábbi üzenetváltásokat. A probléma nem egyedi, több felhasználó is jelezte ezt a hibát, és személyes tapasztalatok alapján is előfordul, hogy a kereső vagy egyáltalán nem mutatja a korábbi beszélgetéseket, vagy csak a csoportos chatet, amelyben az adott személy is részt vett.

Ez azt eredményezi, hogy a felhasználóknak hosszasan kell visszalapozniuk a beszélgetések között, hogy megtalálják a kívánt chatet, vagy alternatívaként felkereshetik az illető személy Facebook-profilját, ahol a keresési funkció hibátlanul működik, és onnan indíthatják el az üzenetküldést.

A Messengeren kívül a WhatsApp, Facebook és Instagram szolgáltatások is kiesésekkel küzdöttek szerda este. A felhasználók vegyes tapasztalatokról számoltak be, néhányan teljesen képtelenek voltak használni a szolgáltatásokat, míg másoknak nem volt problémájuk. A DownDetector állapotfigyelő oldal növekvő hibajelentéseket mutatott, de a hvg.hu beszámolója szerint a szolgáltatások háromnegyed kilenc után nem sokkal mindenkinél helyre álltak.

A WhatsApp, amely szintén a Meta tulajdonában van, egy olyan kiesést tapasztalt, amely körülbelül kétmilliárd felhasználót érintett délután. Bár az üzenetek elküldhetők voltak a WhatsAppon, azok nem jutottak el a címzettekhez. Ez a kiesés követi a nemrégiben történt nagyobb Meta kiesést globálisan. A WhatsApp ritkán tapasztal problémákat, az utolsó jelentős kiesés 2022-ben történt, és két órán át tartott.

Világszerte több ezer jelentés érkezett, amelyek a Meta szolgáltatásai, köztük az Instagram, a WhatsApp és a Messenger nem megfelelő működésére utalnak. Ez nem az első alkalom, hogy ilyen kiesések történnek, egy nagyobb kiesés március elején érintette a Facebookot, a WhatsAppot, a Messengert, az Instagramot és a Meta többi platformját. Jelenleg jelentős számú jelentés érkezett a Messenger, a Facebook, az Instagram és a WhatsApp problémáiról, a legtöbb panasz a WhatsAppra vonatkozik. A felhasználók nehézségeket tapasztalnak az üzenetküldéssel az alkalmazáson vagy a weboldalon keresztül. A Meta még nem nyilatkozott a helyzetről.

Jelenleg még nem ismert a hiba pontos oka és a megoldás sem, de fontos tudni, hogy a probléma nem a felhasználók eszközeiben keresendő. Viszont van egy jó hír: a hiba csak a böngészős verziót érinti, a mobilalkalmazásban nem jelentkezik ez a probléma, így a beszélgetést ott kezdve a chat automatikusan felkerül a lista tetejére, és így az asztali verzióban sem szükséges tovább keresgélni. Azonban a Messenger keresési funkciójának hibája tartósnak tűnik, és ez a probléma már egy ideje fennáll.