Orbán ígért egyet, majd pont az ellenkezője valósult meg

Mi akartunk kanyarban előzni, de kicsúsztunk, a régiós versenytársak pedig köszönték szépen a lehetőséget.

Emlékezetes megszólalása volt Orbán Viktornak, amikor azt ígérte, hogy Magyarország kanyarban fogja megelőzni a régiót, azaz a nehéz gazdasági körülmények között is nyomjuk a gázpedált, aminek hamarosan meg lesz az eredménye.

A valóság azonban mást mutatott: a román gazdaság mind az egy főre jutó fogyasztásban, mind az egy főre jutó hazai össztermékben megelőzte a magyart. A magyar gazdaság ugyan az uniós átlaghoz képest erősödött – ami a tavalyi évet leszámítva igaz is –, de a közvetlen riválisok, mint a horvátok, románok, lengyelek és bolgárok vagy utolértek minket, vagy csökkentették hátrányukat.

A kormány kommunikációjában továbbra is erős maradt, hiszen nemrég Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter ismét meghirdette a célt, miszerint a magyar gazdaság fejlettségének 2030-ra el kell érni az uniós átlag 90 százalékát. Azonban ennek eléréséhez jelentős hátrányt kellene leküzdeni, és egy ilyen mértékű növekedés alapjai egyelőre nem láthatók.

A témáról bővebben az e heti HVG-ben, illetve a hvg360-on olvashat. Eközben az Európai Bizottság szubvencióellenes vizsgálatot indított két kínai napenergia-ipari vállalat ellen, amelyek részt vettek egy romániai közbeszerzési eljárásban, amit részben az EU Modernizációs Alapja finanszírozott. A vizsgálatok a külföldi támogatások potenciálisan piactorzító szerepére vonatkoznak, és a Bizottság négy hónap áll rendelkezésére, hogy döntsön a vállalatokkal szembeni intézkedésekről. Az eset rávilágít arra, hogy a régiós versenyben nem csak a gazdasági mutatók, hanem az uniós szabályok betartása is kulcsfontosságú lehet.

A szubvencióellenes vizsgálat a tavaly júliusban hatályba lépett szabályozás alapján történik, amelynek célja, hogy megakadályozza az olyan harmadik országokból származó támogatásokat, amelyek tisztességtelen versenyt teremthetnek az unión belül. A vizsgálat alá vont két konzorcium – a román Enevo csoport és a kínai Longi óriásvállalat egyik németországi székhelyű cége, valamint a kínai állam tulajdonában álló Shanghai Electric két leányvállalata – egy 100 megawatt beépített kapacitású romániai fotovoltatikus park megtervezésére, megépítésére és üzemeltetésére vonatkozó ajánlatát vizsgálja ki. A vonatkozó rendelet szerint a vállalkozások kötelesek az EU-ban bejelenteni a közbeszerzési pályázataikat, ha annak becsült értéke meghaladja a 250 millió eurót, és ha a bejelentést megelőző három évben legalább 4 millió eurónyi külföldi pénzügyi hozzájárulást kaptak. Az előzetes vizsgálatok alapján a bizottság úgy ítélte meg, hogy indokolt a részletes vizsgálat elindítása, mivel elegendő mennyiségű jel utal arra, hogy a belső piacot torzító támogatásban részesültek.