Orbán Viktor Bukarestben tárgyalt és a NATO-főtitkári pozícióról is esett szó

Orbán Viktor miniszterelnök szerda délután Bukarestben sorozatban több megbeszélést is folytatott, amelyek között szerepelt Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökével való találkozó, majd a román miniszterelnökkel és uniós tagállami kormányfőkkel, valamint az Európai Tanács elnökével való egyeztetés.

A miniszterelnök Marcel Ciolacu román miniszterelnökkel munkamegbeszélést tartott, amelyen Sorin Grindeanu román közlekedési miniszter és Bóka János, az európai uniós ügyek minisztere is részt vett. A Victoria-palotában lezajlott találkozón Kelemen Hunor kiemelte, hogy Romániának és Magyarországnak számos közös érdeke van a régión belül, amelyet Brüsszel felé közösen tudnak képviselni, és hogy a volt kommunista blokk tagállamai az Unión belül együttműködve könnyebben érvényesíthetik érdekeiket.

Szerda esti programjában Orbán Viktor részt vett az EU Stratégiai Menetrend 2024-2029 bukaresti előkészítő megbeszélésén, ahol Horvátország, Belgium, Szlovénia miniszterelnökeivel, Románia elnökével, valamint Charles Michel, az Európai Tanács elnökével együttműködve vitatták meg a dokumentumot. A Stratégiai Menetrend egy olyan dokumentum, amely a következő uniós intézményi ciklusra irányadó stratégiai kihívásokat fogalmazza meg és útmutatást ad az EU intézményeinek. Ezt a menetrendet az állam- és kormányfők fogadják el, a döntés előtt pedig több alkalommal, több európai városban kisebb csoportokban tanácskoznak róla.

A bukaresti mini-csúcson szó esett a NATO-főtitkári pozícióval kapcsolatos jelölésekről is. Klaus Iohannis román államfő mellett Mark Rutte holland miniszterelnök is esélyes a pozícióra, ám az utóbbit Magyarország ellenzi. Klaus Iohannis a Charles Michellel tartott közös sajtótájékoztató után kijelentette, hogy nem áll szándékában visszalépni a jelöltségtől, annak ellenére, hogy több jelentős NATO-tagország is megerősítette, Mark Rutte holland miniszterelnököt támogatja a főtitkári posztra. „Nem áll szándékomban sem visszalépni, sem másról tárgyalni. A NATO-ra fókuszálok, és igen, elhangzanak kijelentések, de továbbra is úgy vélem, hogy valósak az esélyeim” – fogalmazott Iohannis.