Milák Kristóf és Hosszú Katinka a figyelem középpontjában az úszó ob előtt

Milák Kristóf hat számban nevezett a jövő kedden kezdődő 126. országos úszóbajnokságra, míg Hosszú Katinka még nem regisztrált, de csütörtök éjfélig megteheti. Az esemény iránti érdeklődés rendkívüli, a sajtóból 18 újságíró és több televíziós, rádiós jelentkezett akkreditálásra.

Április 4-én, csütörtökön éjfélkor jár le a nevezési határidő a Duna Arénában megrendezésre kerülő 126. országos úszóbajnokságra. Milák Kristóf, a 200 méter pillangón világcsúcstartó olimpiai, világ- és Európa-bajnokunk, aki egy éve nem versenyzett, hat számra nevezett be. Hosszú Katinka viszont még nem döntött a nevezésről.

Milák Kristóf utoljára egy évvel ezelőtt versenyzett, akkor a 200 méter pillangót 1:52.58 perces idővel nyerte meg Kaposváron. Az eltűnésének okáról nem kaptunk magyarázatot, de a kiégés jelenségét emlegetik, amellyel más sportolók, például Michael Phelps is megküzdött.

Az elmúlt évben Milák csak szponzorainak, a Molnak és a Visának nyilatkozott, a médiát kerülte. Edzeni az utóbbi hetekben kezdett, a tenerifei edzőtáborban már részt vett, de részletek nem ismertek. Nagypénteken érkezett vissza, és csak kedd délután ment le úszni a Duna Arénába.

A szakma úgy véli, hogy Milák hiányos felkészüléssel nem érhet el érdemleges eredményt a párizsi olimpián, az Európa-bajnokságon vagy az országos bajnokságon, mégis van esély a sikerre. Fogadások is születtek arra, hogy Milák 1:52-1:53 körüli idővel nyeri meg a 200 pillangót.

Milák Kristóf első versenyét a bajnokság első napján, reggel 9-kor kezdődő előfutamokban 100 méter gyorson fogja megkezdeni, a 200 pillangó előfutama pedig április 10-én lesz.

Hosszú Katinka, aki jelenleg Lanzarotén tartózkodik, még nem nevezett, de csütörtök éjfélig megteheti. A háromszoros olimpiai bajnoknő a két vegyes számban, 200-on és 400-on szeretne indulni, és még nincs olimpiai szintideje, amit június 24-ig érhet el. Célja, hogy részt vegyen élete hatodik olimpiáján.

Az úszó ob egyik új szereplője Sárkány Zalán lesz, aki nemrégiben amerikai egyetemi bajnok lett, és most a Balaton Úszó Klub színeiben készül bizonyítani. Sárkány Zalán a Kőbánya SC műhelyében nevelkedett, és az Arizonai Egyetemen folytatja tanulmányait, de a közelgő olimpiai felkészülését Szokolai László irányításával, Rasovszky Kristóffal és Betlehem Dáviddal együtt teszi meg. Az úszó ob-n négy egyéni számban, a 400, 800 és 1500 méteren, valamint a 400 vegyesen, és a váltókban is indul. A bajnokság után visszatér Arizonába a záróvizsgái miatt, majd csatlakozik a magyar válogatott úszókhoz, akik Törökországban készülnek az olimpiára, és tervezi az indulását a belgrádi Európa-bajnokságon is.