Magyar részvétel az üzbég atomerőmű építésében

Magyarország szárazhűtési rendszert szállíthat egy üzbég atomerőműbe, és ebben a témában már egyeztetések is történtek – közölte Szijjártó Péter külügyminiszter.

Az atomenergia-infrastruktúra fejlesztése egyre nagyobb figyelmet kap Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában, ahol a stabil villamosenergia-ellátás, az energiafüggetlenség és a fenntartható gazdaságok előmozdítása miatt fontosnak tartják ezeket a beruházásokat. Azonban a Roszatomra gyakorolt nyugati nyomás akadályozza ezeket a törekvéseket, és ez alól Magyarország sem kivétel, hiszen az orosz technológiával tervezett Paks-2 projekt miatt is nyomás alá került az ország.

Szijjártó Péter a XIII. ATOMEXPO 2024 szocsi fórumon tartott előadásában kiemelte, hogy Magyarország elkötelezett a nemzeti érdekek védelme mellett, és fontosnak tartja az orosz nukleáris iparral való együttműködés fenntartását.

Üzbegisztán is atomerőmű építését tervezi, és Szijjártó Péter szerint Magyarország részt vehetne ebben a projektben. A magyar külügyminiszter beszámolt arról, hogy már tárgyaltak az üzbég partnerekkel a magyar részvétel lehetőségéről.

Szijjártó Péter elmondása szerint Magyarország a szárazhűtési technológiával rendelkező hűtőrendszerek építésében vehetne részt, amely technológia előnye, hogy nem igényel nagy mennyiségű vizet a reaktor hűtéséhez, így nincs szükség folyóra sem.