A tőzsdék ősellensége ismét kopogtat: mi várható a kötvényhozamok emelkedésével?

A részvénypiacok és az állampapírhozamok közötti feszült viszony a kötvényhozamok emelkedésével fokozódik, ami nyomást gyakorol a részvényekre, és ez az amerikai tőzsdék április eleji teljesítményében is megmutatkozott. Az infláció alakulása és a Fed kamatpolitikájával kapcsolatos várakozások változása áll a kötvényhozamok emelkedésének hátterében.

Az amerikai tőzsdék a második negyedévet korrekcióval kezdték, a kötvényhozamok emelkedése pedig próbára teszi a rekordszintek közelében lévő piacokat. Az S&P 500 az első negyedévben 10 százalékos emelkedést ért el, részben a Fed kamatcsökkentési várakozásoknak köszönhetően. Az S&P 500 előre tekintő P/E rátája több mint 21-es értéket ért el, ami 2022 januárja óta a legmagasabb szint.

A 10 éves amerikai állampapír hozama kedden 4,4 százalékot ért el, ami több mint négyhavi csúcsot jelent. Az emelkedő hozamok a múltban is hozzájárultak a részvénypiac eséséhez, és a rali csak a hozamok csökkenésével indult el újra.

Az erős gazdasági adatok miatt csökkentek a várakozások a Fed kamatcsökkentéseire, és a piac mintegy 70 bázispontos kamatcsökkentést áraz idénre, szemben a központi bank által tervezett 75 bázisponttal. Januárban még 150 bázispontos kamatcsökkentést vártak a piacok.

Az olajárak emelkedése, amely a közel-keleti konfliktusok miatt növekvő félelmekre reagálva történt, szintén hozzájárul a hozamok emelkedéséhez. A Brent árfolyama tegnap 5 havi csúcsra emelkedett, ami fokozza az inflációs aggodalmakat és veszélyezteti a Fed kamatvágási kilátásait.

A befektetők között van, aki már régóta vár egy piaci korrekciót. Az S&P 500 október óta nem esett jelentősen, de a Bank of America Global Research szerint évente átlagosan háromszor fordul elő 5 százalékos vagy annál nagyobb mértékű visszaesés.

A következő hetekben a gazdasági adatok és a Fed tisztviselőinek megjegyzései kerülnek a piac fókuszába. A munkanélküliség alakulásáról szóló adatok pénteken érkeznek, és ha ezek erősnek bizonyulnak, további nyomást gyakorolhatnak a részvénypiacokra.

A hónap későbbi részében kezdődik a következő gyorsjelentési szezon, és a vállalati eredmények erőssége dönthet a részvénypiacok sorsáról. Ha az eredmények nem verik meg a várakozásokat, és a hozamok magasak maradnak, az problémát jelenthet a piac számára. Azonban, ha a vállalatok képesek lesznek a várakozásoknak megfelelő, átlagosan 10 százalék körüli profitnövekedést produkálni, akkor akár egy nagyobb korrekció nélkül is átvészelhetik a hozamemelkedést.