Izraeli dróntámadás és a segélymunkások védelme

Joe Biden amerikai elnök szerint Izrael nem tesz eleget a segélymunkások és civilek védelme érdekében Gázában, és gyors vizsgálatot követelt az IDF által végrehajtott gázai dróntámadás ügyében.

Az amerikai elnök, Joe Biden kijelentette, hogy Izrael nem védi megfelelően a segélymunkásokat, és sürgős vizsgálatot sürgetett a Gázai övezetben történt izraeli dróntámadás kapcsán, amely során a World Central Kitchen (WCK) nevű amerikai jótékonysági szervezet hét munkatársa vesztette életét. Biden azt nyilatkozta, hogy felháborodott és mélyen megrendült, amikor megtudta a segélymunkások halálhírét. Hangsúlyozta, hogy a konfliktus súlyosságát jelzi, hogy mennyi segélymunkás esett áldozatul, ami nehezíti a humanitárius segélyek eljuttatását a Gázai övezetben. Az elnök szerint Izrael nem tett eleget sem a segélymunkások, sem a civilek védelmében.

Ferenc pápa is kifejezte részvétét az izraeli légicsapásban elhunyt jótékonysági munkásokért. A katolikus egyházfő a heti audiencián említette meg a tragédiát, és imádkozik az áldozatokért és családjaikért.

A lengyel állampolgár halálát is magában foglaló támadás és az izraeli miniszterelnök, Benjámin Netanjahu reakciója komoly felháborodást váltott ki, ami feszültséget okoz a Lengyelország és Izrael közötti kapcsolatokban. Donald Tusk, Lengyelország miniszterelnöke szerint a történtek „érthető haragot” váltottak ki, és a lengyel halálos áldozatot is követelő izraeli csapás és az izraeli kormány incidensre adott reakciója „megterhelte a két ország közötti kapcsolatokat”.

Egyre nagyobb a nyomás Izraelen, miután a WCK hét munkatársa meghalt egy Gázai övezetre mért izraeli légicsapásban. Bár Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy a csapás nem volt szándékos, és az izraeli hadsereg vezérkari főnöke, Herzi Halevi egy „súlyos hiba” eredményének tartja azt, világszerte a történtek kivizsgálását követelik. Rishi Sunak brit miniszterelnök „megdöbbentőnek” nevezte a haláleseteket, és sürgette Izraelt, hogy „tegyen azonnali lépéseket” a segélymunkások védelme és a humanitárius műveletek megkönnyítése érdekében Gázában.

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök „teljesen elfogadhatatlannak” nevezte az incidenst, és azt mondta, hogy ez „tovább növeli az aggodalmat” Izrael gázai műveletével kapcsolatban. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár ugyancsak elítélte az izraeli csapást, hozzátéve, ez az incidens is jól mutatja, hogy a háborúnak „nagyon súlyos következményei vannak a civilekre nézve”.

A segélymunkásai halála után a WCK felfüggesztette működését, azonban az Action Against Hunger, a Save the Children és az Islamic Relief bejelentette, hogy folytatják munkájukat Gázában. Hasonlóan döntött az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is, amelynek főigazgatója jobb védelmi rendszert sürgetett a segélykonvojok biztonságos közlekedése érdekében.

Az izraeli hadsereg legfőbb tábornoka, Herzi Halevi szerint a támadás téves azonosítás miatt történt, és nem lett volna szabad megtörténnie. Halevi hangsúlyozta, hogy független vizsgálat fog indulni az ügyben, amely miatt még Benjamin Netanjahu is bocsánatot kért. A WCK alapítója, José Andrés üdvözölte az izraeli kormány bejelentését a független vizsgálat indításáról, és kiemelte, hogy a meggyilkolt segélymunkások az emberiség legjavába tartoztak.

Az áldozatok között három brit, egy lengyel és egy ausztrál állampolgár is volt, így nem meglepő a három ország kormányfőinek heves reakciója. Penny Wong ausztrál külügyminiszter szerint, ha Izrael továbbra is ignorálja a nemzetközi humanitárius jogot, amiben a segélymunkások védelme is beletartozik, akkor egyre inkább el fogja veszteni a nemzetközi közösség támogatását.

(Nyitóképünkön a WCK egyik találatot kapott járműve látható. fotó: AFP / NurPhoto / Majdi Fath)