Jean-Marie Le Pen gondnokság alá került

Egészségi okokból bírói védelem alá helyezték Jean-Marie Le Pent, a Nemzeti Front korábbi alapítóját és elnökét.

Louis Aliot, a Nemzeti Tömörülés alelnöke szerint a 95 éves pártalapító családja kezdeményezte a gondnokságot egy orvosi szakvélemény alapján, amely kimutatta Jean-Marie Le Pen leépülését. A bírósági végzés értelmében Le Pen három lánya, Marie-Caroline, Yann és Marine Le Pen képviselhetik apjukat, akár egyénileg, akár közösen. Jean-Marie Le Pen egészségi állapota a 2023 áprilisában kapott szívrohama óta romlott meg jelentősen.

Jean-Marie Le Pen 1972 és 2011 között vezette a Nemzeti Frontot, amelyet ő alapított, és amelyben összefogta a francia szélsőjobboldal különböző irányzatait, a francia Algéria támogatóitól kezdve egészen azokig, akik nosztalgiát éreznek a náci Németországgal kollaboráló Philippe Pétain irányította Vichy-kormányzat iránt. Pályafutása során többször elítélték rasszizmus és antiszemitizmus miatt, de 2002-ben mégis bejutott a francia elnökválasztás második fordulójába, amit Jacques Chirac nyert meg.

A Nemzeti Frontot követően a párt utódpártja, a Nemzeti Tömörülés Marine Le Pen, Jean-Marie Le Pen lánya vezetése alatt vált Franciaország legnagyobb ellenzéki pártjává, aki az elmúlt három elnökválasztáson mindig bejutott a második fordulóba.