J. K. Rowling bírálja a skót gyűlölet-bűncselekmények elleni törvényt

Edinburgh-ban élő J.K. Rowling, a híres írónő, élesen kritizálta Skócia új gyűlölet-bűncselekményekre vonatkozó törvényét, és provokatív módon kihívta a rendőrséget, hogy tartóztassák le, ha úgy gondolják, hogy bűncselekményt követett el.

Rowling az X-en közzétett posztsorozatában több transznemű nőt férfinak nevezett, és kijelentette, hogy a szólás- és hitszabadság véget ért Skóciában, ha a biológiai nem pontos leírását bűncselekménynek tekintik. Az írónő szerint a skót törvényhozók a frissen elfogadott törvényben a férfiak érzéseire helyezték a hangsúlyt, miközben figyelmen kívül hagyták az igazi nők és lányok jogait és szabadságát. A skót kormány azonban azt állítja, hogy a nők elleni bűncselekmények külön törvény tárgyát képezik majd, ezért nem szerepelnek az új törvényben.

Rowling korábban is került már konfliktusba a transznemű közösséggel, amikor 2020-ban Twitter-bejegyzésében gúnyolódott egy olyan tanulmányon, amely az "emberek, akik menstruálnak" kifejezést használta. Az írónő álláspontja szerint mindenki úgy öltözhet és azzal fekszik le, akivel szeretne, de a biológiai nem koncepcióját nem szabad eltörölni. A Harry Potter-filmek szereplői közül többen, köztük Daniel Radcliffe is, elhatárolódtak Rowling nézeteitől.

Az új törvény szerint bűncselekménynek minősül, ha valaki olyan anyagot közöl, vagy olyan módon viselkedik, amelyet egy ésszerűen gondolkodó ember fenyegetőnek vagy sértőnek tarthat, és ezzel gyűlöletet szít. Rowling attól tart, hogy a törvény azokat védi, akik el akarják hallgattatni az őfajta hangokat, akik a biológiai nem figyelmen kívül hagyásának bizonyos aspektusait problematizálják.

Az írónő 11 transz nő képét osztotta meg, köztük elítélt erőszaktevőkét, aktivistákét, sportolókét és televíziós személyiségekét, és kijelentette, hogy bár ők nőnek nevezik magukat, valójában férfiak. Rowling hozzátette, hogy jelenleg nem tartózkodik az országban, de ha az általa leírtak bűncselekménynek minősülnek az új törvény értelmében, alig várja, hogy letartóztassák, amikor visszatér Skóciába.

A törvényt ért kritikákra Humza Yousaf, Skócia első minisztere azt válaszolta, hogy akinek a viselkedése nem fenyegető vagy sértő, és nem szándékozik gyűlöletet szítani, annak nincs miért aggódnia az új törvény miatt. A skót rendőrségre ugyan számos panasz érkezett az írónő bejegyzései miatt, de a Scotland Police közölte, hogy J. K. Rowling megjegyzései nem minősülnek bűncselekménynek.