Google-értékelések buktatták le a budapesti luxushotelben megszálló ír drogbárót

Egy Christopher Vincent nevű férfi Google-értékeléseiben dicsérte meg a budapesti Aurea Ana Palace Hotelt, aki valójában az ír drogbáró, Christopher Vincent Kinahan, akire az amerikai kormány ötmillió dolláros vérdíjat tűzött ki.

Christopher Vincent két évvel ezelőtt írt értékelésében kifejezte elégedettségét a hotel szolgáltatásaival és dekorációjával, de megjegyezte, hogy a hely még nem érte el a végleges állapotát, ezért csak négy csillagot adott rá. Kinahan, aki a hetvenes évek óta van jelen a bűnözés világában, és Írország egyik legnagyobb hatalmú gengszterévé vált, több mint egymilliárd dollárt keresett a drogbizniszen.

A Bellingcat oknyomozó csoportja felfedte, hogy Kinahan 2019 óta több száz értékelést írt különböző helyeken a világban, köztük Magyarországon, Törökországban, Spanyolországban, Dél-Afrikában és Hongkongban. A drogbáró fiókjához 92 vélemény és 131 értékelés fűződik, és bár az Egyesült Államok 2022-ben kitűzte a fejére az ötmillió dolláros vérdíjat, azóta nem jelentkezett be Dubajon kívülről.

A magyar vonatkozás különösen érdekes, mivel Kinahan több mint negyven képet is feltöltött a budapesti hotelről és a városról, amelyek alapján egyértelmű, hogy a férfi nem érezte fenyegetve magát. A Bellingcat kutatása során rábukkantak Kinahan egy korábbi emailcímére, amelyet összekapcsoltak a Google-fiókjával, és amely egy spanyolországi címhez is köthető, amit az Egyesült Államok szankciós listáján is feltüntettek.

A drogbáró több országban is megfordult, többek között Spanyolországban, ahol 2016 előtt élt, és Zimbabwében, ahol állítólag brit repüléstechnikai szakértőnek adta ki magát. A Sunday Times szerint Kinahan Zimbabwében próbálta tisztára mosni a drogkartell pénzét, és aranyat akart vásárolni, amit Dél-Afrikán keresztül Dubajba szállított volna. A drogbáró luxusutazásai során többek között dubaji Rolex üzletet és jachtos horgásztúrát is értékelt. A Bellingcat nyomozására sem Kinahan, sem Dubaj nem reagált.