Gigászi veszteség az Intelnél, hanyatt estek tőle a befektetők

Az Intel chipgyártó részlege 7 milliárd dollár működési veszteséget termelt a tavalyi évben, ami jelentős növekedés az előző évi 5,2 milliárd dolláros veszteséghez képest, és a bevételek is 30 százalékkal estek vissza.

Az Intel kedden hozta nyilvánosságra, hogy a chipgyártó részlege 7 milliárd dollár működési veszteséget szenvedett el a tavalyi évben, ami a Reuters szerint különösen fájdalmas a vállalat számára, tekintettel arra, hogy igyekeznek visszaszerezni a technológiai vezető szerepet a Taiwan Semiconductor Manufacturingtől. A 2022-es 27,5 milliárd dolláros bevétel 2023-ban 18,9 milliárd dollárra csökkent, ami több mint 30 százalékos visszaesést jelent.

A tőzsde nem fogadta jól a híreket; az Intel részvényei több mint 4 százalékot estek, miután a dokumentumokat elküldték az Amerikai Tőzsdefelügyelethez, és a piac zárása után 42 dollár körüli szinten álltak a chipgyártó papírjai.

Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója a befektetőknek szóló prezentációjában elmondta, hogy a 2024-es év lesz a legrosszabb a chipgyártó részleg operatív veszteségében, és az üzletág 2027-re lehet nullszaldós. Gelsinger elismerte, hogy a veszteség nagy mértékben rossz vezetői döntéseknek tudható be, mint például a holland ASML vállalat extrém ultraviola (EUV) gyártógépei használatának elutasítása. Az Intel kénytelen volt kiszervezni több kulcsfontosságú alkatrész gyártását más vállalatoknak, de a tervek szerint a jövőben a kiszervezési arányt 20 százalékra csökkentik.

Az Intel végül váltott az EUV gépekre, amivel jelentősen megnövelte a gyártókapacitását. Gelsinger szerint az EUV érában versenyképesnek látják magukat az árak, a teljesítmény és a vezető szerepbe való visszatérés terén. A vállalat 100 milliárd dolláros beruházást tervez négy amerikai államban, hogy bővítse chipgyártó kapacitását, és ezentúl önálló egységként fog beszámolni a gyártási részleg eredményeiről.

Az Intel részvényesei az elmúlt években nem sok babér termettek, hiszen a részvények árfolyama 2020-21 környékén majdnem elérte a 70 dollárt, de 2023 elejére 25 dollárig zuhant, majd az elmúlt hónapokban 42 és 44 dollár között konszolidálódott. A veszteségek miatt az Intel harmadára csökkentette a kifizetett osztalékát is 2023-ban, ami tovább szította az ellentétet a tulajdonosok és a cégvezetés között.