Ilaria Salis nem lesz EP-képviselőjelölt

Az olasz antifasiszta támadások fővádlottjának, Ilaria Salisnak az esélye, hogy az európai parlamenti választásokon induljon, és ezzel esetlegesen kikerüljön a magyarországi börtönből, nullára csökkent.

Elly Schlein, az olasz baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára kijelentette, hogy Ilaria Salis neve nem szerepelhet a júniusi európai parlamenti választások jelöltlistáján. Schlein szerint a Magyarországon fogvatartott nő jelölése „nincs napirenden, nem folyik róla semmiféle egyeztetés”, és a jelenlegi „kényes helyzetben” jobb, ha Salis nevét kihagyják a listáról.

Ilaria Salis, ha bejutott volna az Európai Parlamentbe, megúszhatta volna, hogy Magyarországon éveket kelljen börtönben töltenie. Azonban Roberto Salis, Ilaria édesapja, aki az elmúlt évben folyamatosan küzdött lánya szabadulásáért, nem talált támogatást az olasz politikai vezetőknél. Az édesapa szerint Magyarországon már eldöntötték, hogy Ilariát meg kell büntetni.

Roberto Salis korábban Sergio Mattarella államfőhöz és Antonio Tajani olasz külügyminiszterhez is fordult segítségért, de eddig senki nem sietett a lánya segítségére. Ilaria Salis a vád szerint az antifasiszta támadások egyik vezéralakja volt, bűnösségét azonban nem ismerte el, és érdemi vallomást sem tett.