Bulgáriában ásott el fegyvereket a Hamasz

A Spiegel értesülései és a német rendőrség közlése szerint a Hamasz által elásott fegyvereket találtak Bulgáriában. December közepén Berlinben és Rotterdamban letartóztatták a terrorszervezet négy tagját, akik merényletekhez akartak fegyvereket szerezni.

A német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) jelentése és a karlsruhei székhelyű német szövetségi ügyészség közlése alapján az egyik gyanúsított telefonján talált képek vezették a nyomozókat a bulgáriai rejtekhelyhez. A képeken gépkarabélyok, a hozzájuk tartozó tárak és lőszerek voltak láthatóak. A fegyvereket műanyag zsákba csomagolva, egy fa tövében ásták el, és már rozsdásodni kezdtek.

A hatóságok szerint a letartóztatott férfiak, akik évek óta szoros kapcsolatot ápolnak a szélsőséges szervezet katonai szárnyával, azt tervezték, hogy a gépkarabélyokat Berlinbe szállítják, és zsidó intézmények elleni támadásokhoz használják fel. A három férfi jelenleg terrorszervezethez tartozás alapos gyanúja miatt vizsgálati őrizetben van. A német rendőrség szerdai közlése alapján a fegyvereket az elképzelések szerint Berlinbe szállították volna, majd később feltehetőleg zsidó létesítmények elleni támadásokhoz használták volna.

Az őrizetbe vettek egyike ugyanis megbízást kapott a Hamasz vezetésétől, hogy kerítse elő ezeket a fegyvereket, amelyeket egy föld alatti rejtekhelyen ástak el korábban. A Der Spiegel című német napilap elsőként számolt be a fegyverek előkerüléséről.